Rating

  Send omtale
  Synne Victoria Lindén
  Publisert: 29.03.22 Sist oppdatert: 29.03.22
  Refinansiering av forbrukslån

  Derfor skal du betale ned forbrukslån så fort som mulig

  Forbrukslån kan være løsningen for å realisere en rekke drømmer. Allikevel er viktig å  forstå hvordan et slikt lån fungerer og hva slags innvirkning det vil ha på privatøkonomien din. Nedbetalingstid og rente er de viktigste faktorene i totalkostnaden på et forbrukslån. Dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån er det svært viktig at du forstår begge delene. Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at långiver ikke tar pant i boligen din eller andre eiendeler når lånet innvilges. Dette gjør at forbrukslån er dyrere en et lån med sikkerhet  – og fører til at det er gunstig å kvitte seg med gjelden raskest mulig.

  Nedbetalingstidens innvirkning på forbrukslånet

  På såkalte annuitetslån, som forbrukslån er, beregnes renten av resterende gjeldsbeløp hver eneste måned. Banken kalkulerer hvor mye gjeld du har igjen, og beregner renten i forhold til dette. En lengre nedbetalingstid vil medføre et dyrere lån totalt sett. Dersom du betjener lånet ditt i 5 år i stedet for 10 vil renten beregnes 60 ganger mer.

  Ved siden av dette kommer også termingebyrer og rentes rente, som er bakt inn i månedsavdragene dine. Jo færre ganger långiver får mulighet til å legge effektiv rente til gjeldsbeløpet ditt, jo billigere blir det for deg. Mange låntakere forstår ikke hvilken innvirkning nedbetalingstiden har på kostnaden av et forbrukslån. Men realiteten er den at ved siden av effektiv rente er nedbetalingsperioden din den viktigste faktoren for totalkostnad på lånet.

  Så mye sparer du ved å redusere nedbetalingstiden

  Nedbetalingstid 10 år

  • Lånebeløp: 120.000 kroner
  • Nedbetalingstid: 10 år
  • Effektiv rente: 16,92%
  • Månedsbeløp: 1991 kroner
  • Totalkostnad på lånet: 238.864 kroner

  Samme lånbeløp med 5 års nedbetalingstid

  • Lånebeløp: 120.000 kroner
  • Nedbetalingstid: 5 år
  • Effektiv rente: 16,92%
  • Månedsbeløp: 2900 kroner
  • Totalkostnad på lånet: 174.021 kroner

  I dette eksempelet sparer man hele 64.843 kroner ved å redusere nedbetalingstiden til 5 år.

  Rente og nedbetalingstid på forbrukslån 

  Som nevnt er din betalingsevne den eneste sikkerheten banken har når de skal vurdere lånesøknaden du sender inn. Derfor tar de en høy risiko dersom de godkjenner lånet ditt. Og denne risikoen vil alltid uttrykkes i effektiv rente. Det er helt vanlig med effektiv rente på mellom 15 % og 20 %. Altså betaler du dyre dommer for et lån med høy risiko. I tillegg til dette tilbyr långiverne nedbetalingstid på inntil 15 år. Og noen har det som kalles en fleksibel nedbetalingstid.

  Dersom du lager deg en god nedbetalingsplan kan du kvitte deg med forbrukslånet ditt raskere og har du et større lånebeløp vil det for de fleste være snakk om besparelser på tusenvis av kroner. Og jo lengre nedbetalingstid du opprinnelig hadde planlagt på lånet, jo større effekt vil en reduksjon ha. Som vi ser i eksempelet over kan du spare mye på å betale tilbake et forbrukslån på 120.000 kroner fortere. Med en nedbetalingstid på 10 år og effektiv rente på 16,92%. kan du spare hele 64.843 kroner ved å redusere nedbetalingstiden til 5 år. Nedbetalingstiden alene har mye å si for totalkostnaden av lånet ditt. Effektiv rente forble den samme, og allikevel sparte låntaker flere ti tusen kroner.

  Refinansiering i forbrukslån

  Skaff deg oversikt over markedet

  Fordi forbrukslån er så dyre vil det alltid være gunstig å skaffe seg et så billig lån som mulig. Selv om nedbetalingstiden har mye å si vil også effektiv rente være viktig.

  Se om det lønner seg å refinansiere forbrukslånet

  Følg med på markedet under låneperioden. Kommer det nye aktører på banen med gunstigere renter så kan du få bedre vilkår ved å bytte långiver. Du kan også refinansier forbrukslånet ditt for å redusere nedbetalingstiden og få bedre renter. I praksis er dette en enkel strategi som kan spare deg for mye penger i form av renteutgifter. Det kan også hende du får mer penger til disposisjon slik at du kan kvitte deg med gjelden raskere. Poenget med refinansiering er å skaffe seg bedre vilkår på forbrukslånet. Her vil det være primært effektiv rente som er viktig å se på. Dersom du søker om refinansiering er det også vanlig at långiver forsøker å gi deg en bedre rente enn konkurrenten. Når du får godkjent refinansieringen bruker du det nye lånebeløpet ditt til å innfri den eksisterende gjelden. Deretter fortsetter du å betjene lånet som normalt. Forhåpentligvis har du fått redusert utgiftene dine, slik at du kan betale mer i reelle avdrag fra måned til måned.

  Skal du refinansiere? Stor refinansierings guide -> 

  Skal  du søke forbrukslån?

  Bruk alltid en sammneligningsside så du finner det til billigste forbrukslånet – For å skaffe et så billig forbrukslån som mulig er det lurt å bruke en anbudsside. Her får du tilbud fra flere långivere med en enkelt søknad. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn ønsket lånebeløp (den eksisterende gjelden din), samt noen personopplysninger. Deretter videresender anbudssiden søknaden din til sine samarbeidspartnere. I løpet av kort tid vil du motta de beste tilbudene i retur. Da blir det enkelt å sammenligne disse opp mot lånet du betjener i dag. Anbudssider er både gratis og uforpliktende å bruke. Samtidig gir de deg en god oversikt – både over mulighetene dine for refinansiering og markedet for øvrig. Hvis du tror du kan få bedre vilkår på forbrukslånet ditt bør du benytte deg av en anbudsside i dag.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Speqta AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget