
Renteøkning påvirker manges økonomi – dette kan du gjøre
Vi er inne i det mange kaller en dyrtid. Alt blir dyrere, og det gjelder spesielt lånene våre, maten vi spiser og drivstoffet vi trenger til bilene våre. Norges Bank setter opp styringsrenten med jevne mellomrom for å stagnere inflasjonen, og høyere styringsrente betyr dyrere boliglån, dyrere forbrukslån og andre typer lån. I denne artikkelen skal vi snakke mer om rentehevingen, hvordan den påvirker økonomien din og hvordan du kan spare inn på utgiftene dine.
Ny heving av styringsrenten
Vi har lenge vært velsignet med en rente som har vært så lav at det for de fleste ikke har vært noen utfordring å ta opp lån. Etter mange år med dette godet, har Sentralbanken bestemt at styringsrenten må opp. Den siste rentehevingen har gitt oss en styringsrente på hele 3 %, og det vil bety at flere banker setter opp renten på boliglån til over 5 %.
Det høres kanskje ikke så mye ut, men om du har et boliglån på 2 millioner kroner, vil dette nå ha blitt 35 000 kroner dyrere på 1 år. Ved siden av alt annet som blir dyrere, vil denne nye rentehevingen ha stor påvirkning på økonomien til folk flest.
Slik kan du få pengene til å rekke lenger
Selv om det kan være vanskelig å få pengene til å rekke til slutten av måneden, er det flere ting du kan gjøre for å få pengene til å strekke til. Her er en rask oversikt:
- spare inn på mat
- avslutte unødvendige abonnementer og strømmetjenester
- bytte strømavtale
- samle smålån
- refinansiere
For det første kan det være lurt å lage et budsjett for inntekter og utgifter. På denne måten kan du få en oversikt over hvor mye penger du har til rådighet, og hvor mye du må bruke på faste utgifter som husleie, strøm og mat. Du kan deretter prøve å begrense kostnadene på andre områder, som underholdning og shopping.
En annen måte å spare penger på er å være oppmerksom på tilbud og rabatter. Følg med på butikkenes tilbudsaviser, og sjekk om det er mulig å bruke kuponger eller rabattkoder når du handler på nettet. Det er mye å spare på å handle i den rimeligste matbutikken. I tillegg kan det lønne seg å lage en matplan for uken, slik at du får brukt opp rester og ingredienser du allerede har liggende i skuffer og skap. Ta med egne handlenett når du skal i butikken, og spar flere hundrelapper i året på å ikke kjøpe butikkenes plastposer.
Du kan også vurdere å redusere kostnadene på store utgifter som boliglån eller billån. Sjekk om du kan refinansiere eller forhandle om bedre vilkår med banken din eller bytt til en bank som tilbyr lavere rente. Skal du søke forbrukslån så sørg for at du har oversikt over markedet og velger det billigste lånet.
Samle smålån og kredittgjeld
Når rentene fortsetter å stige, vil det å gjøre noe med smålån og annen forbruksgjeld være et smart trekk. Ved å samle smålån i et større lån vil du totalt sett ende opp med en lavere rente og i tillegg får du kun et termingebyr å betale per måned. Pengene du sparer kan du bruke til å betale større avdrag, slik at du blir kvitt gjelden fortere. Siden rentene løper hele tiden, vil dette være en god strategi for å unngå at lånet koster mer enn nødvendig.
Det koster å låne penger, og da er det viktig å sørge for å ikke betale mer enn nødvendig. Det å redusere lånekostnadene er en av de beste måtene å få en litt romsligere økonomi på. I tillegg er det viktig å kontinuerlig se over de store utgiftspostene, som mat og drivstoff.