
Nå kommer skattemeldingen – dette bør du tenke på
Sjekk skattemeldingen og spar penger
Mange har fokus på hvor mye de får tilbake på skatten og glemmer å sjekke viktige punkter på skattemeldingen. Vårt tips til deg er å gå gjennom postene nøye – det er fort gjort og det kan lønne seg! Om alt stemmer så trenger du ikke gjøre noe. Har du betalt for mye penger i skatt, får du tilbake denne summen. Som privatperson har du mulighet til å trekke fra ulike kostnader, inkludert renter på både forbrukslån og boliglån, arbeidsreiser og husholdningstjenester, som kan påvirke hvor mye penger du får tilbake.
Skattemeldingen kommer på ulike dager
Ikke alle får skattemeldingen samtidig da den blir utsendt fra 14. mars frem til 31. mars 2023. Når du har fått din skattemelding får du beskjed fra skatteetaten og du trenger ikke logge inn før du har fått en epost eller en sms fra Skatteverket.
Viktige datoer for skattemelding i 2023
Mars 2023
- 14. Mars – Skattemelding på papir sendes ut. Alle får ikke skattemeldingen samtidig – utsendelsen fordeles fra 14 mars til 31 mars. Du kan logge inn i e-tjenesten og sjekke og levere skattemeldingen din online. Har du e-legitimasjon kan du altså deklarere før du har mottatt skattemelding på papir.
- 15. mars – Frist for å betale forskuddsskatt for selvstendige næringsdrivende og privatpersoner.
April 2023
- 30. april – Frist for å søke om utsatt leveringsfrist. I 2023 havner 30 april på en søndag etterfølges av 1 mai, så fristen er utsatt til tirsdag 2 mai.
- 30.april – Frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister. I 2023 havner 30 april på en søndag etterfølges av 1 mai, så fristen er utsatt til tirsdag 2 mai.
Mai 2023
- 2. mai – Frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister – Vi legger denne to ganger da fristen for å levere er egentlig 30. april. Som tidligere sagt så havner 30 april 2023 på en søndag og etterfølges av 1 mai, så fristen er utsatt til tirsdag 2 mai. Du trenger ikke sende inn eventuell dokumentasjon før skatteetaten spør om det. Skattemeldinger som ikke leveres inne fristen, regnes som levert med forhåndsutfylte opplysninger som gjeldende.
- 31. mai – Frist for å levere skattemelding for personlig næringsdrivende
- 31.mai – Frist for å betale restskatt for å unngå rentetillegg – Renten på restskatt er 2,15 prosent per år. Den beregnes fra 1. juli i inntektsåret frem til forfall for første termin for restskatt i det påfølgende skatteåret. Betal restskatt innen 31. mai for å slippe renter.
Juni 2023
- 29.juni – Skatteoppgjør kommer for de aller fleste – om du ikke har mottatt skatteoppgjøret nå så kommer det på høsten mellom august – november.
August 2023
- 16.august – Skatteoppgjør for de som er igjen – Har du gjort endringer kan du få skattemeldingen din på høsten. Du kan få skatteoppgjøret mellom 16 august og november. Det kan være flere grunner til at ditt skatteoppgjør kommer senere – du kan lese om disse på skatteetaten
Disse punktene bør du sjekke på skattemeldingen:
- Inntekt – sjekk at summen stemmer med summen på årsoppgaven fra arbeidsgiveren.
- Lån – Deler du lånet med en samboer – del rentefradraget så det blir rettferdi.
- Reisefradrag – På skattemeldingen for 2022 kan summen være forhåndsutfylt ut fra opplysningene på fjorårets skattemelding. Tidligere har feltet vært automatisk utfylt utifra det du oppga i tidligere skattemeldinger. Sjekk at dette stemmer eller fyll i om det er tomt.
- Foreldrefradrag – Har du barn under 12 år kan du få fradrag for utgifter for stell og pass av egne barn. Du kan også få fradrag for kjøring til barnepass om det er en omvei.
- Fradrag for refinansiering – Har du refinansiert lån i 2022? Da kan du kreve fradrag på skattemeldingen for omkostninger og etableringsgebyr.
Baksmell på skatten?
Har du gjort alle fradrag og likevel fått baksmell på skatten? Restskatten skal betales innen 31. mai om du vil unngå renter. Ellers har skatteetaten satt 20.august og 24 .september som innbetalingsdato. Du har altså noen måneder å finne disse pengene og selv om noen velger forbrukslån for å betale restskatt så er å spare opp pengene til innbetalingen absolutt det smartest. Å spare store summer kan virke uoverkommelig men det kan være enklere en du tror.
Tips til sparing i hverdagsøkonomien:
- Få oversikt over økonomien – du kan selv sjekke din usikrede gjeld i Gjeldsregisteret
- Planlegg innkjøpene dine og gjør en storhandel i uken. Du kan spare flere tusen på å unngå småhandling.
- Spis opp maten – og spis hjemme istedenfor restaurant.
- Bytt til billigere strømleverandør.
- Refinansiere dyr forbruksgjeld.
- Selg ting du ikke bruker – Mange boder og kjellere er fulle av sportsutstyr, møbler og andre ting som kan få et nytt liv i et annet hjem.
Refinansiering av dyre smålån
Om du ikke har mulighet til å spare opp pengene til å betale en eventuell baksmell på skatten så kan refinansiering være en løsning. Refinansiering av smålån og kredittkort være en mulighet til å få ned dine månedlige kostnader. Ved refinansiering samler du flere lån i et stort og får dermed færre fakturagebyr og lavere rente. Les mer om refinasiering her.
Tips! Får du mye tilbake på skatten eller må du betale stor restskatt? Du kan selv gå inn å endrer opplysningene på skattekortet så du slipper dette scenarioet til neste års skattemelding.