Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 04.01.23 Sist oppdatert: 04.01.23
  brukt for mye penger?

  Slik får du pengene til å rekke lengre i 2023

  Om du sliter økonomisk og synes dette er tøft kan det være en fattig trøst at du ikke er alene om å føle det slik. Mange nordmenn opplever økonomiske bekymringer i begynnelsen av året. I 2023 er dette mer tydelig enn på mange år. Boligpriser som raser, matvarepriser stiger, økte renter og høy inflasjon gjør at det er ekstra tøft for mange i år.

  Januar – årets fattigste måned

  Januar er kjent som den fattigste måneden i året. Vi har brukt mange penger på god mat, julegaver og nyttårsfeiring – noe ofte gir økonomiske problemer i januar. Men selv om det kan føles tøft å klare seg på et mindre penger og holde et strammere budsjett enn vanlig, så er det ikke umulig. Det er mange triks å bruke for å få pengene til å rekke litt lengre i januar og som kan hjelpe din økonomi i hele 2023.

  Vær åpen om situasjonen – du er ikke alene

  Del din uro med andre voksne i familien. Hvis du opplever økonomiske problemer i begynnelsen av året, er dette ingen skam. Det verste med å ha økonomiske problemer er ofte uroen og et bra tips er å være åpen om situasjonen. Snakk med andre voksne i nærheten om hvordan situasjonen din ser ut.

  Kanskje du kan få hjelp eller tips som kan hjelpe til å løse problemene dine. Det er mange måter familien kan hjelpe deg på, for eksempel ved å tilby deg et privatlån eller kanskje invitere på middag. Bare det at familien din eller andre du stoler på vet hvordan du har det økonomisk, kan gi deg ekstra sikkerhet og minske stress.

  Har du forbrukslån?

  Se om du kan refinansiere disse eller bake inn de i et billigere forbrukslån. Eller enda bedre bake inn de i et lån med sikkerhet.

  Finn billige forbrukslån her

  Refinansier smålån

  Har du flere smålån og kreditter, betaler du ofte unødvendig høye renteutgifter hver måned. Et godt tips kan da være å i stedet refinansiere  disse i et større lån med lavere rente. Ved å redusere renteutgiftene hver måned kan du spare mye penger. Et annet pluss er at det vil være lettere å holde oversikt over utgiftene dine med ett lån i stedet for flere forskjellige. Med et større lån i stedet for flere smålån får du dessuten færre faktura avgifter og kan bruke de pengene på annet.

  Planlegg matinnkjøpene i 2023

  Hvis du ikke har planlagt matvareinnkjøp før, er det på tide at du gjør det nå. Her er 6 konkrete tips du kan bruke når du handler:

  • Planlegg ukens middager.
  • Bytt ut kjøtt med vegetariske alternativ – billigere og bedre for naturen
  • Skriv en handleliste og hold deg til det som står på denne.
  • Storhandle en gang i uken, i stedet for å gå til butikken flere ganger i uken.
  • Bruk store dagligvarebutikker da disse vanligvis er billigere enn små butikker.
  • Unngå å handle når du er sulten – da er det lettere å unngå at det triller ned uplanlagte kjøp i handlevognen.

  Spis opp maten

  Det kastes enorme mengder mat i Norge. Lag mindre porsjoner og om det blir igjen rester så spis disse som lunsj eller middag dagen etter.  Et tips er også å lete i fryseren – bruk den maten du allerede har så slipper du å kaste mat som blir for gammel og sparer dessuten penger på nye matinnkjøp samtidig.

  Prat med banken din og få oversikt

  Prat med banken, bruk nettbanken og skaff deg oversikt over inntekter og utgifter. Når du har oversikt kan du ta grep for å kutte utgifter og forbedre økonomien i 2023. Ser du at du ikke klare av å betale lån denne måneden så ta en prat med banken. Du kan spørre om å få avdragsfrihet eller se om det finnes muligheter til å refinansiere boliglånet om boligen har økt i verdi siden du tok lån. Selv om boligprisene har gått ned det siste halvåret så er sjansen stor for at det finnes mulighet å refinansiere om du har eid boligen i noen år.

  La bilen stå

  La bilen stå – og bruk sykkel eller føttene i hverdagen om det går. Det kanskje finnes situasjoner der du trenger å bruke bil, men ka du la bilen stå så sparer du både penger, miljø og får frisk luft og mosjon uten at det koster en krone. 

  Se over abonnement og avtaler

  Dette gjelder alle abonnement, fra treningskort, Netflix til forsikringer og strømavtaler. Sett av en dag i januar og sammenlign med hva som finnes på markedet. Bytt med en gang om du finner et billigere alternativ, eller avslutt abonnementet om du ikke behøver det.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Affilijet Operations AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget