Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 25.01.23 Sist oppdatert: 25.01.23
  kredittscore og kredittvurdering

  5 tips for å forebygge betalingsanmerkninger

  Stadig flere får betalingsanmerkninger

  Etter jevn nedgang i betalingsanmerkninger så ser vi nå en økning. Tall fra Creditsafe viser at den positive trenden som begynte under pandemien nå er brutt. I fjerde kvartal 2022 var det en økning i betalingsanmerkninger blant privatpersoner sammenlignet de to foregående kvartalene. Ifølge Creditsafe stod 256.388 nordmenn oppført med betalingsanmerkninger i desember 2022, mens det i september var 243.199. Det tilsvarer en økning på hele 5,4%. Med tanke på den økonomiske situasjonen vi befinner oss i er faren stor for at vi vil se en fortsatt økning under 2023.

  Et sterkt signal til bank og långiver

  En betalingsanmerkning viser at du ikke har betalt det du skylder og er et sterk signal til bank og utlåner å ikke la deg låne penger. Du bør alltid prøve å unngå betalingsanmerkninger og inkasso – og ta tak i eventuelle betalingsproblem så fort som mulig.

  Slik kan du forebygge betalingsanmerkninger:

  1. Betal regningene dine i tide
   Det best er å alltid betale regningene dine i tide. Dette betyr alle regninger, strømregningen, kredittkort fakturaen, avbetaling på forbrukslån og huslån.
   Selv om de aller fleste har som intensjon å betale i tide er det lett å glemme en forfallsdato på en regning. Dette spesielt om man har mange regninger. Et tips er å legge alle faste regninger på autogiro – på den måten blir de alltid betalt om du har penger på kontoen. Gjør det også til en vane å sjekke nettbanken ofte – helst hver dag. Da får du et
  2. Betal ned på gjeld og lån
   Størrelsen på gjeldsbyrden din er en viktig faktorene når banker vurderer lånesøknaden din. Jo mer lån du har – dess mindre får du låne. Långivere foretrekker søkere med lav gjeldsgrad da det kan være en indikasjon på hvordan du administrere penger. Den beste måten å holde kredittverdigheten oppe på er å betale ned gjelden i tide og unngå å ha for mye gjeld.
  3. Refinansier de dyreste lånene
   En refinansiering kan påvirke kredittvurderingen din positivt. Ved en refinansiering har du samme totale lånesummen men du får lån hos færre långivere. Dette gir deg ofte både bedre oversikt samt hjelper deg bli kvitt betalingsanmerkninger og skaper mer spillerom i økonomien. Å refinansiere betyr at du et nytt lån for å betale ned på et annet lån. Det er en effektiv løsning hvis det nye lånet ditt er billigere enn ditt nåværende lån.
  4. Ta kontakt med banken
   Har du betalingsproblem så er vårt tips å ta kontakt med banken din for å se hvilke muligheter de har til å hjelpe deg. Får du nei av banken kan det være bra å vite at det finnes selskap som lar deg låne og refinansiere med betalingsanmerkning. Tradisjonelle banker er kjent for å ha strengere kriterier enn långivere som tilbyr forbrukslån. Det er store forskjeller på disse långiverene så vi anbefaler at du alltid sammenligner nøye før du velger forbrukslån. Å velge dyrt lån kan holde deg fanget i en dårlig spiral og dessuten påvirke kredittverdigheten din negativt på sikt.
  5. Velg et lån med sikkerhet i bolig
   Det kan være lettere å få et lån med sikkerhet i bolig da banken tar mindre risiko og har huset eller leiligheten din i pant for lånet. Om det er lenge siden du kjøpte hus eller leilighet så har ofte verdien økt så det kan finnes muligheter til å låne på boliglånet.

  Kan man få forbrukslån med betalingsanmerkninger?

  Har du økonomiske problemer bør du være ytterst forsiktig med å ta opp ny gjeld. Det som kan være smart er å refinansiere eller samle lån. Har du betalingsanmerkninger vil du ofte få nei fra tradisjonelle banker.

  En betalingsanmerkning kommer ofte fra ubetalte regninger eller lån som har gått til inkasso. Betalingsanmerkninger vises når noen en bank eller en långiver tar  kredittsjekk av deg – ofte i sammenheng med at du søker et nytt lån. Det finnes visse banker som har spesialisert seg på lån med betalingsanmerkning – da ofte med sikkerhet i bolig.

  Banker som lar deg søke refinansiering og lån med betalingsanmerkning >

  Når du søker forbrukslån gjør banken en kredittsjekk hos et kredittopplysningsfirma. Kredittopplysningsfirmaet tar fram en kredittscore som viser hvordan din økonomiske situasjon ser ut. Kredittscoren forteller banken om du kan betale tilbake lånet eller ikke, altså om du er kredittverdig. Har du betalingsanmerkninger påvirker disse kredittscoren din og ofte får du avslag på lånesøknaden.

   

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 33.290, totalt kr 153.290
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Rocket Revenue AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget