Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 19.10.17 Sist oppdatert: 10.05.22
  før du søker om forbrukslån

  Søke forbrukslån? Fokuser på følgende

  Det er mange ting man skal huske på som del av søknadsprosessen om et forbrukslån. Dessverre er det fort gjort å bare fokusere på hvilken drøm lånebeløpet endelig skal realisere. For å være en ansvarlig låntaker bør du imidlertid holde hodet kaldt før du signerer en låneavtale.

  Et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse som du sannsynligvis må forholde deg til over mange år. Og da er det viktig at du ender opp med et lån som er gunstig for din privatøkonomi.

  Les videre, så går vi gjennom de største fallgruvene med forbrukslån. Hvis du setter deg godt inn i informasjonen er du bedre rustet til å ta et godt valg når du skal låne.

  Folkets favoritt
  Lånebeløp
  10 000 - 600 000
  Effektiv rente
  5,03 - 49,92%
  Aldersgrense
  20 år
  Utbetaling
  1 dag
  star star star star star
  star star star star star
  (122 Anmeldelser)
  Eksempel: Eff. rente 10.64%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 33,290, totalt kr 153.290

  Privatøkonomien din har mye å si for søknaden om forbrukslån

  Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Dette betyr at långiver ikke tar pant i noen av eiendelene dine når du søker om lånet. Altså er det din privatøkonomi som blir stående ene og alene som bærebjelke. Derfor har inntektsnivået ditt har mye å si for forbrukslånet. Långiver tar en større risiko med et forbrukslån enn på lån med sikkerhet. Derfor har forbrukslån så høye rentenivåer. Vurder derfor alltid din egen betjeningsevne før du søker om forbrukslån. Privatøkonomien din kommer til å være avgjørende for hvilke vilkår du ender opp med på lånet. Sørg for at du ikke tar opp mer gjeld enn du klarer å betjene.

  Alle lånegivere gjør en kreditsjekk før du får innvilget forbrukslån. Din kredittscore har en stor innvirkning på renten du får tilbud om. Din kredittscore sier noe om sannsynligheten for at du vil pådra deg en betalingsanmerkning de neste 12 månedene.

  En bedre poengsum på kredittscore vil medføre et gunstigere betingelser på forbrukslånet.

  Søk forbrukslån – stor guide

  Har du dårlig kredittscore?

  Unngå å søke forbrukslån med en dårlig kredittscore. Rydd først opp i betalingsanmerkninger, eventuelle aktive inkassosaker og eksisterende gjeld uten sikkerhet. Har du mange smålån kan refinansiering være et alternativ. Da smaler du dine lån i et nytt lån med bedre rente og villkår. Det finnes også muligheter å få lån med betalingsanmerkninger – men da må du ofte stille med sikkerhet i bolig.

  Se på den effektive renten – ikke nominell rente

  Det er beinhard konkurranse om kundene på markedet for forbrukslån i Norge. Derfor er det også vanlig blant tilbyderne å reklamere med det som heter nominell rente. Denne prosentsatsen er tidvis svært lav, og får tidvis forbrukslån til å se fantastisk billige ut.

  Det er imidlertid slik at du kommer til å måtte betale effektiv rente på lånet ditt. Som alltid er dyrere enn den nominelle.

  Det er her den effektive renten regner alle omkostninger på lånet. Her regnes det inn ting som etableringsgebyr, termingebyr og rentes rente. Og dette er også grunnen til at effektiv rente alltid ligger noe høyere enn nominell.

  Ikke regn med den nominelle rentesatsen når du skal søke om forbrukslån. Den eneste måten å få et reelt tilbud på er ved å søke hos de aktuelle tilbyderne. Etter kredittsjekken er gjennomført kommer de tilbake til deg med en effektiv rentesats.

  Lånebeløp
  10 000 - 600 000
  Effektiv rente
  5,00 - 24,4%
  Aldersgrense
  20 år
  Utbetaling
  4 dager
  star star star star star
  star star star star star
  (51 Anmeldelser)
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr

  Betal ned forbrukslånet så fort som mulig

  Ved siden av effektiv rente er det nedbetalingstiden din som har mest å si for totalkostnaden på lånet. Det er fordi forbrukslån fungerer som annuitetslån. Her beregnes effektiv rente av den resterende gjelden din hver eneste måned.

  Da sier det også seg selv at det blir dyrere med en lengre nedbetalingsperiode. Jo flere ganger banken får beregnet rentene av gjeldsbeløpet ditt, jo mer betaler du i denne typen utgifter. Dersom du har økonomisk kapasitet til det vil en redusert nedbetalingstid være gunstig.

  Vær oppmerksom på at du må betale høyere månedsavdrag dersom du velger en kort nedbetalingsperiode. Det er fordi mer av beløpet blir reelle avdrag. Så du bør kun velge denne strukturen på nedbetalingen dersom du har kapasitet til det.

  Man skal alltid unngå en urealistisk plan for forbrukslånet. Da er det altfor lett at man ender opp med å utsette betalingene. I verste fall kan man bli sittende med et inkassokrav. Men om du kan er det lurt å redusere nedbetalingstiden så mye som mulig.

  Sammenlign forbrukslån hos flere lånetilbydere

  Som nevnt tidligere er det fort gjort å la ting gå litt vel fort i svingene når man har fått innvilget en lånesøknad. Det eneste du trenger for å få ut lånebeløpet ditt da er å signere på avtalen du får tilsendt av banken.

  Men på dette stadiet i søknadsprosessen er det også svært viktig at du holder hodet kaldt. Det er nemlig ingen automatikk i at det første tilbudet du mottar også er det beste. Markedet er fullt av forbrukslåntilbydere, og det bør du benytte deg av.

  Altså er det viktig å søke hos mer enn én långiver når du vil skaffe deg et forbrukslån. Husk at bankene har forskjellige retningslinjer for risikovurdering og dermed vil tilby varierende vilkår. Dette kan handle om ting som minimumskrav, inntekt opp mot lånebeløp eller alderen din.

  Uansett vil du få det absolutt beste lånet ved å skaffe en så god oversikt som mulig over markedet. Dette kan ta litt tid, men ved å bruke sammenlignings- og anbudssider kan du sørge for at oppgaven blir mindre tidkrevende.

  På sammenligningssider kan du skaffe deg et overblikk over hvilke lånemuligheter du har og du får mulighet til å søke hos flere långivere med én søknad. Husk at du må søke for å få et reelt lånetilbud. Banken må nemlig gjennomføre sin kredittvurdering av deg for å kunne utarbeide effektiv rente.

  Fallgruver forbrukslån

  Planlegg din egen nedbetalingsstruktur

  Husk på at tilbyderne av forbrukslån er interesserte i å innvilge så mange lånesøknader som mulig. Det er tross alt lån de tjener penger på og det vil derfor være gunstig å godkjenne deg som kunde. Men her skal du også trå litt varsomt.

  Det kan nemlig hende at långiver tilbyr deg en lengre nedbetalingsperiode dersom du ikke har sterk nok privatøkonomi. Som vi så tidligere vil dette medføre lavere månedsbeløp, men et dyrere lån totalt sett.

  Her blir det viktig at du setter opp en egen nedbetalingsstruktur for lånet ditt. Ikke ta til takke med bankens plan for innfrielse av forbrukslånet. Du kan spare mye penger på å effektivisere gjeldsnedbetalingen din så mye som mulig.

  Dersom du oppdager at det vil bli tøft for privatøkonomien å betjene lånet kan det hende du bør bremse litt. Det er viktig å unngå en urealistisk gjeldssituasjon bare fordi man trenger penger raskt.

  Sett opp et budsjett for privatøkonomien din og mål dette opp mot bankens foreslåtte nedbetalingsstruktur. Lånetilbudet du mottar vil være gyldig i noen uker, så du har god tid på deg. Når du vet hvor mye penger du har til overs i måneden vil det være enkelt å se om forbrukslånet er realistisk eller ikke.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 33.290, totalt kr 153.290
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Rocket Revenue AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget