Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 22.09.17 Sist oppdatert: 24.11.22
  hva-brukes-forbrukslån-til-nettavisen-refinansiering

  Styrk forbrukslånsøknaden din

  Markedet for forbrukslån i Norge er stort. Det kommer stadig flere tilbydere på banen som alle forsøker å kapre til seg nye kunder. Selv om det kanskje kan friste å skaffe seg et forbrukslån skal du allikevel trå varsomt.

  Husk på at kreditorene er interesserte i å tjene penger. Når det kommer til forbrukslån gjør de dette ved å ta en høy rente på lånebeløpet ditt. Jo dyrere lånet er for deg, jo mer penger går til långiveren din. Altså er det viktig å skaffe seg en så lav rente som mulig dersom du skal søke om forbrukslån.

  Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å forsikre deg om gode vilkår på tilbudene du mottar. Har du vurdert å søke om forbrukslån? I denne artikkelen gir vi deg rådene du trenger for å levere en sterk og god søknad.

  Lånebeløp
  10 000 - 600 000
  Effektiv rente
  5,00 - 24,4%
  Aldersgrense
  20 år
  Utbetaling
  4 dager
  star star star star star
  star star star star star
  (51 Anmeldelser)
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr

  Hva er kredittscore?

  For å forstå hvordan man skaffer seg et gunstig forbrukslån er det først og fremst viktig å se på det som kalles for kredittscore. Dette er en poengsum alle personer over 18 år får tildelt, som vil ha en hel del å si for forbrukslånvilkårene dine.

  Når du søker om forbrukslån vil långiver hente ut kredittopplysningene dine. Disse kommer fra et av kredittopplysningsbyråene i Norge og inneholder blant annet kredittscoren din. Denne poengsummen er beregnet ut fra avanserte algoritmer kun byråene sitter med svarene til.

  Kredittscoren din sier noe om hvor sannsynlig det er at du vil pådra deg en betalingsanmerkning de neste 12 månedene. En lav kredittscore betyr en høy sannsynlighet; en høy kredittscore betyr en lav sannsynlighet.

  Med andre ord vil det alltid være gunstig for deg å ha en så høy kredittscore som mulig. Se på dette som en karakter i faget ’Pengeadministrering’, som aktuelle kreditorer alltid vil vurdere i forbindelse med en lånesøknad.

  Søknad om forbrukslån, risiko og rente

  Kredittscore brukes nemlig til å beregne risikoen långiveren må ta dersom du skal få innvilget lånet du har søkt om. Fordi inntekten din er den eneste bærebjelken som sikrer forbrukslånet blir selvfølgelig også din private kreditthistorikk viktig.

  I bunn og grunn er det slik at en høyere risiko for banken betyr en dårligere rente for deg. Det effektive rentetilbudet ditt er et uttrykk for resultatet av kreditors risikoanalyse. Her har banken sett på inntekten din, eksisterende gjeld, utgiftene dine og en rekke andre ting.

  Med andre ord vil altså en styrket forbrukslånsøknad medføre en lavere risiko for banken – og dermed et bedre rentetilbud for deg. Du bør derfor forsøke ditt beste for å levere en så god søknad som mulig hvis du ønsker å få innvilget et gunstig forbrukslån.

  Det blir viktig både å fokusere på privatøkonomien din, og faktorene som brukes for å beregne kredittscoren din. Sistnevnte oppdateres kun en gang i året, og derfor er det lurt å ta en helhetlig titt på økonomien din før du søker om lånet.

  Kvitt deg med eksisterende gjeld

  Først og fremst bør du kvitte deg med eksisterende gjeld. Dette er en god idé uansett om du skal skaffe deg forbrukslån eller ikke. Men særlig når du søker om lån uten sikkerhet teller det forholdsvis negativt om du allerede sitter med gjeld på bok.

  Da vurderes økonomien din som svakere, fordi du betjener et lån fra før. Jo mindre sikkerhet det er på lånet du har, jo større vil risikoen til den nye kreditoren din anses som. Så hvis du for eksempel har kredittkortgjeld eller et smålån er dette ting du bør kvitte deg med før du søker.

  Det er flere måter å ta for seg eksisterende gjeld på. Hvis man trenger penger raskt kan det allikevel være vanskelig å fokusere på gjeld man allerede har. Men du vil få bedre vilkår på forbrukslånet ditt dersom du har så lite gjeld som mulig.

  Fokuser på gjelden uten sikkerhet først. Denne vil telle mest og dårligst for en ny forbrukslånsøknad. Et huslån trenger du derimot ikke å bekymre deg så mye for; dette er et lån med sikkerhet, som de aller fleste nordmenn sitter med.

  Refinansiering av forbrukslån

  Juster på lånebeløpet ditt

  Hvis du ikke har tid til å kvitte deg med gjelden din, eller å gjøre noe med kredittscore, er den raskeste løsningen simpelthen å justere ned lånebeløpet ditt. Banken vil se på dette i relasjon til inntekten din.

  Forbrukslån er av natur lån uten sikkerhet, altså lån der din inntekt er eneste økonomiske sikring på lånet. Jo mer av din inntekt som er disponibel til betjening av lånet, jo lavere vil bankens risiko beregnes som.

  Derfor kan du også skaffe deg bedre vilkår på forbrukslånet ved å se på lånebeløpet i forhold til inntektsnivået ditt. Dersom du får ønsket lånebeløp ned til et mer håndterbart nivå for inntekten din vil banken sannsynligvis tilby deg en lavere effektiv rente.

  Slett eventuelle betalingsanmerkninger

  Per i dag finnes det ingen norske långivere som innvilger forbrukslån til personer med en betalingsanmerkning registrert. Når man tenker på at risikoanalysen er alfa omega for behandling av lånesøknaden er det heller ikke så rart.

  En betalingsanmerkning er bevis på at du har misligholdt et tidligere økonomisk forhold. Da vil risikoen til en eventuell kreditor regnes som for stor – og du vil få avslag på søknaden din. Altså er det ikke noe poeng i å søke på forbrukslån dersom du har en betalingsanmerkning registrert på deg.

  Den gode nyheten hva gjelder betalingsanmerkninger er at de kan slettes. En anmerkning skal kun stå registrert inntil du har innfridd det utestående gjeldsbeløpet ditt. Så snart du gjør det vil kredittopplysningsbyråene fjerne anmerkningen.

  Hvis du ønsker å få innvilget forbrukslån, og har en betalingsanmerkning registrert, må du konsentrere deg om å ordne opp i denne. Lag deg en nedbetalingskalkulator for å kvitte deg med gjelden så raskt som mulig.

  Når ting er i orden er det lurt å dobbeltsjekke med kredittopplysningsbyråene at anmerkningen faktisk er slettet. Så snart du har fått dette bekreftet vil det bli mulig for deg å søke om forbrukslånet.

  Søk hos mer enn én långiver

  I tillegg til å styrke søknaden din så mye som mulig er det viktig å søke høyt og lavt når du er på jakt etter forbrukslån. Husk at kreditorene gjennomfører individuelle risikoanalyser. Det betyr at du kan få bedre vilkår hos én tilbyder enn hos en annen.

  Den enkleste og beste måten å bruke denne strategien på er ved å søke gjennom en anbudsside. Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste som gir deg god oversikt over valgalternativene dine hva gjelder forbrukslån.

  På siden fyller du inn ønsket lånebeløp, samt dine personopplysninger. Anbudssiden sender søknaden ut til sine samarbeidspartnere og du mottar de beste tilbudene i retur.

  Det kan være lurt å gjennomføre denne prosessen litt i forkant av en faktisk søknad. Da vet du hvordan du ligger an og kan eventuell gjøre noen endringer i privatøkonomien før du faktisk takker ja til et forbrukslån.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 33.290, totalt kr 153.290
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Rocket Revenue AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget