Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
renter

Renter

Banker og finansielle institusjoner har mange begrep, noen av de omfatter veldig kompliserte temaer, mens andre egentlig er ganske enkle. Først og fremst kan vi ta for oss hva en rente egentlig er.

Når du ønsker å ta opp et lån, så ønsker banken at du i tillegg til å betale ned lånet. Også betaler ekstra for at du fikk lov til å låne, dette kalles for renter. Bankene baserer sine renter på forskjellige faktorer. Disse er:

 • Hva banken ønsker i godtgjørelse.
 • Hvor mye risiko det er for banken å låne ut til deg.
 • Prisstigninger i samfunnet.

Nå som du vet hva renter er, går vi videre til begrepene Nominell og Effektiv rente.

Hva er nominell rente?

Nominell rente er grunnrenten, her tar ikke banken med de ulike gebyrene som kommer i tillegg. Dermed ser den lavere ut, og iblant er noen banker såpass slu at de reklamerer med denne renten, fremfor den samlede du faktisk må betale.

Den nominelle renten er altså ikke noe å forholde seg til, se alltid etter den effektive renten.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er det du faktisk kommer til å betale tilbake til banken. I tillegg til at du betaler ned lånet. Den inkluderer månedlige termingebyrer, fakturagebyr, og som oftest etableringsgebyr. Husk at noen banker kan ha bestemt seg for å ikke føre opp etableringsgebyr, men be om det ved signering av avtale.

Hvorfor er dette viktig å vite?

Det er viktig å vite forskjellen på den nominelle og den effektive renten, slik at du velger det lånet som passer deg best mulig. Få ville vært fornøyd om de så en fantastisk rente på under 10 prosent, for så å finne ut dette ikke egentlig stemmer, plutselig ved signert avtale er renten ti ganger så høy.

Rentene varierer fra bank til bank, og person til person. Om du har en høy inntekt kan du få en lavere effektiv rente fordi banken mener de tar mindre risiko ved å leie ut til deg. Den baseres også på hvor mange andre som har tatt opp lån, og hvordan prisene endres i samfunnet vårt.

Den vanligste effektive renten er på mellom 10 og 20 prosent. Hos noen banker kan den gå høyere, dette kommer an på hvor lang tid du ønsker å bruke på å betale ned lånet. Om du setter det over lengre tid blir renten ofte lavere.

Hvordan finne det beste tilbudet

Et tips er å ikke satse på den banken du alltid har gått til. For bankene handler det for det meste om business, og derfor må du tenke slik også for å kunne få et lån som passer deg perfekt. Problemet kan være at det er finnes jo et stort utvalg banker og finansielle institusjoner som tilbyr ulike lån, og ulike renter. Og om du har prøvd å sammenligne ulike tall før, så vet du at det fort kan ta en dag. Derfor bør du prøve ut vår løsning. Hvor vi sammenligner de ulike bankene, og deres effektive rente, for å finne den løsningen som passer deg best.

Husk, den nominelle renten forteller deg ingenting, den er kun grunnrenten, og forteller bare om litt av det du må betale tilbake. Den effektive renten forteller om de alle gebyrer og ekstra kostnader. For å få en god rente, bruk denne siden. Sjekk også ut om det lønner seg å betale over lenger tid for å kunne unngå høye renter.

Finn billig forbrukslån
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
Anbefalte artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende