Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 5 april 2017
rydde opp i privatøkonomi

Rydd opp i din privatøkonomi

Det er lett å glemme hvor stor kontroll vi egentlig har over vår egen privatøkonomi. Når regningene ruller inn og bankkontoen tømmes kan man føle seg litt låst i økonomien. Det er imidlertid en rekke ting du kan gjøre for å rydde opp i privatøkonomien din. Her får du en oversikt over de beste tiltakene du kan sette til verks for en romsligere økonomisk hverdag.

Lag et budsjett

En av de beste måtene å rydde opp i privatøkonomien på er med et budsjett. Hvis du ikke allerede bruker budsjett er det på tide å starte. Er du komfortabel med Excel kan du sette opp et skreddersydd budsjett selv. Denne løsningen er helt gratis og gir deg fritt spillerom med oppsettet. Men det finnes også gode maler og gratisprogrammer tilgjengelig på nettet.

Poenget med et budsjett er at det gir deg en slags månedlig rapport av forbruket ditt. Hvis du er litt nøye med oppsettet kan dette gi deg detaljert informasjon om hvor pengene dine blir av. Du kan få på plass eventuelle justeringer, og se hvor det er mulig å spare mer penger. For at et budsjett skal fungere optimalt er det imidlertid viktig at du oppdaterer det jevnlig.

Spar penger med refinansiering av gjeld uten sikkerhet

Har du kredittkortgjeld eller smålån på bok? Dette er svært dyre låneformer som koster deg mange tusen kroner i renteutgifter. For å rydde opp og gjøre privatøkonomien mer oversiktlig bør du vurdere refinansiering av gjeld uten sikkerhet. For de fleste vil dette handle om å ta opp et forbrukslån for å kvitte seg med eksisterende gjeld. Dette gir som oftest en lavere effektiv rente, samt et enkelt månedsgebyr å forholde seg til. Jo mindre du betaler for å betjene selve lånet, jo bedre er det for privatøkonomien din.

Da kan du også kvitte deg med mer gjeld i måneden, uten at du nødvendigvis trenger å øke månedsregningen for lånet. Pass på å skaffe deg et refinansieringslån med så lav effektiv rente som mulig. Det kan også være lurt å velge en långiver som sørger for oppryddingsarbeidet rundt refinansieringen.

Prioriter nedbetaling av gjeld med best mulig strategi

For å rydde opp i og styrke privatøkonomien din finnes det ingen bedre måte enn å prioritere nedbetaling av gjeld. Utestående lånebeløp påvirker kredittscoren din og gir deg en trangere økonomisk hverdag. For å lykkes med en effektiv nedbetaling av gjelden din er det viktig at du velger riktig strategi for deg. Først og fremst bør du imidlertid lage en nedbetalingsplan med realistiske målsetninger.

Det er svært demotiverende å ikke få til det man har planlagt, og derfor er det viktig å gjøre grundige og nøkterne vurderinger i oppstarten. Når du har laget denne planen kan du bruke én av to strategier, som begge er dokumentert effektive. Strategiene heter snøball- og snøskredmetoden. I førstnevnte tar du tak i gjelden ved å betale ned på lånebeløpene dine i stigende rekkefølge. Start med det minste lånet og jobb deg oppover. I sistnevnte begynner du med lånet som har høyest rente først og avslutter med lånet med lavest rente.

Ikke glem å spare på en bufferkonto

Vi kan bli stilt overfor en rekke uventede økonomiske situasjoner i løpet av livet. Disse kan være sykdom, arbeidsledighet, eller en dramatisk senkning i inntektsnivå. I slike situasjoner er det viktig å ha en god egenkapital oppspart som kan lette på noe av den økonomiske byrden. For å rydde opp i privatøkonomien gjør du derfor lurt i å spare på en bufferkonto. Dette bør være en dedikert konto i banken din som du overfører faste beløp til hver måned. Det kan være en god idé å sette opp en regel i nettbanken som trekker penger automatisk fra lønnen din når du får denne utbetalt. En god tommelfingerregel er å ha minst 3 månedslønninger oppstart på en bufferkonto. Dersom noe uventet skulle skje kan du dermed føle deg tryggere med denne egenkapitalen på bok.

Effektiviser hverdagsøkonomien med smarte tiltak

Det er en rekke ting man kan gjøre for å effektivisere hverdagsøkonomien. Et budsjett er en god start. Men det er faktisk de små tingene som virkelig sparer oss for penger. For mange norske husholdninger er dagligvarehandel en av de største hverdagsutgiftene. Denne blir enda større dersom man ikke planlegger innkjøpene til familien. Forsøk å begrense antall turer til butikken i uka – og sørg for å alltid ha med deg en handleliste. Hvis man ikke vet hva man skal ha er det fort gjort å kjøpe mer enn nødvendig.

Dersom det er vanskelig å finne tid til slik planlegging kan det være lurt å benytte seg av mathandel på nett. Da kan du handle maten når du har tid og kan se over hva dere trenger på kjøkkenet. Videre er det et godt sparetiltak å ha med seg lunsj på jobb. Lag doble middagsporsjoner og ta med deg restematen på kontoret. Sist, men ikke minst, bør du forsøke å planlegge så mye forbruk som mulig. Spontankjøp er en dårlig måte å administrere hverdagsøkonomien på.

Lag deg en spareplan

Det kan være vanskelig å holde sparemotivasjonen gående hvis du ikke vet hva du sparer til. De aller fleste av hos har opplevelser eller ting vi ønsker oss. Men hvis du ikke lager en gjennomtenkt spareplan kan det være vanskelig å finansiere ønskemålene. Sett opp en liste over hva familien ønsker seg. Dette kan være raskere nedbetaling av gjeld, en spennende sommerferie, oppussing i hjemmet eller et spesielt møblement. Skriv ned en cirka totalpris og del denne opp over måneder, uker og dager. Med enkel administrering av nettbank kan det også være en god idé å registrere en egen sparekonto til familiens ønskemål. Når dere vet akkurat hva sparepengene skal gå til, og har en spareplan, er det lettere å få til fast sparing.

Bytt leverandør av faste tjenester hvis du kan spare på det

Er det lenge siden du har sett på prisene på strøm, mobiltelefon eller forsikring? Hvis det er det kan det godt hende at du kan spare en god del penger på å bytte leverandør. Dette er et godt tiltak for å rydde opp i privatøkonomien din. Faste månedsutgifter kommer vi oss simpelthen ikke unna og derfor er det viktig å begrense kostnadene så mye som mulig. Fordi markedet for disse tjenestene blir stadig mer kompetitivt lanseres det også gode tilbud til nye kunder jevnlig.

Gjør deg kjent med prisene hos konkurrerende leverandører av de faste tjenestene dere bruker. Er dere en familie med høyt forbruk kan dere fort spare flere hundre kroner i måneden på å velge det billigste alternativet. Dersom dere ikke ønsker å bytte leverandør, men har vært kunder lenge, er det verdt å ta kontakt med tilbyderen deres. Kanskje kan dere få en rabattert lojalitetspris på tjenestene dere bruker.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende