Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 mai 2017
sikre rente på forbrukslån

Slik sikrer du beste lånerente på ditt forbrukslån

Dersom du vurderer å ta opp forbrukslån, eller allerede har et, er effektiv rente viktig å se på. Denne faktoren vil ha svært mye å si for totalkostnaden på lånet ditt.

Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at forbrukslån er kostbare. Med lån uten sikkerhet tas det ingen pant i bolig eller andre eiendeler. Og da blir også renten liggende høyt.

Her får du informasjonen og tipsene du trenger for å sikre beste lånerente på ditt forbrukslån.

Konkurranse på markedet for forbrukslån

Det er én god nyhet for deg som vil ta opp forbrukslån. På markedet for denne typen lån i Norge råder det stor konkurranse. Låneformen har blitt svært populær de siste årene, som betyr at stadig flere tilbydere kommer på banen.

Konkurranse er alltid gunstig for forbrukere. Långiverne blir tvunget til å tilby kompetitive vilkår og en gunstig rente for å kapre kunder. Og det bør du benytte deg av.

Ved å sette forskjellige tilbydere opp mot hverandre kan du nemlig skaffe deg en svært god rente. Den vil fortsatt ligge høyt på forbrukslån. Men selv noen prosentpoeng lavere rente kan bety mange tusen kroner mindre i totalkostnaden på lånet.

Med andre ord er det viktig å ikke takke ja til det første og beste du finner. Det vil lønne seg å bruke litt godt med tid på å finkjemme markedet. Jo mer informasjon du har om rentetilbudene, jo sterkere kort har du på hånden.

Rente på forbrukslån og risiko

hvorfor er egentlig renten på forbrukslån så høy? Og hvorfor er det så stor variasjon i rentetilbudene hos de forskjellige långiverne?

Svaret på begge disse spørsmålene handler primært om risiko. Som nevnt er forbrukslån lån uten sikkerhet. Det betyr altså at det ikke tas noen pant av långiver når lånet innvilges. Det er ene og alene din betalingsevne som fungerer som sikkerhet på lånet.

Da sier det også seg selv at banken tar en større risiko med lån uten sikkerhet. I et boliglån er det boligens verdi som står for den største økonomiske sikringen. I forbrukslån er det din inntekt som får denne funksjonen.

Risikoen banken da tar uttrykkes i rentetilbudet du mottar. Med en sterkere betalingsevne vil du få tilbud om en lavere rente. Og visa versa. Men uansett tar långiver en stor sjanse med denne typen lån.

Inntekt og lånerente på forbrukslån

Inntekten din er det viktigste økonomiske vurderingsgrunnlaget banken har å forholde seg til. Denne vil si mye om hvilken lånerente du får tilbud om når du søker.

Inntektsnivå måles alltid opp mot ønsket lånebeløp i søknaden. Poenget for långiver her er å finne ut av hvor store månedsbeløp det er realistisk for deg å betjene. Det betyr også at hvis du har høy inntekt og ber om et lavt lånebeløp vil du sannsynligvis få lav rente på lånet.

Dette er et godt triks for å skaffe en god lånerente på forbrukslånet ditt. Dersom du presser økonomien til det fulle vil du få et dårlig rentetilbud. Med et gunstigere forhold mellom inntekt og lånebeløp kan du på den annen side regne med en bedre rente.

Kredittscore og lånerente på forbrukslån

Ved siden av inntektsnivået ditt er det hovedsakelig én annen faktor långiver ser på ved lånesøknad. Denne kalles for kredittscore. Kredittscore er en poengsum, som oftest mellom 0 og 100.

Denne poengsummen sier noe om hvor sannsynlig det er at du vil pådra deg en betalingsanmerkning de neste 12 månedene. Altså er dette en indikator på hvor stor risiko banken tar ved å innvilge lån til deg.

Det er en rekke forskjellige faktorer kredittopplysningsbyråene bruker for å beregne kredittscore. Inntekt er en, men kredittscore handler også om:

– Hyppig adresseendring
– Endring i inntektsnivå (spesielt lavere inntekt enn foregående år)
– Om du er selvstendig næringsdrivende
– Om du har betalingsanmerkninger
– Alder (en lavere alder gir en lavere kredittscore)
– Gjeldsgraden din

Kredittopplysningsbyråene kjører svært avanserte algoritmer for å beregne kredittverdigheten din. Men denne vil ha mye å si for rentetilbudet du mottar på forbrukslånet ditt.

Derfor kan det være en god idé å kredittsjekke seg selv i forkant av en forbrukslånsøknad. Hvis du ligger dårlig an bør du kontakte kredittopplysningsbyrået. Forhør deg om hvilke faktorer du bør jobbe på for å styrke kredittscoren din. Det vil bety en bedre rente på forbrukslånet ditt.

Eksisterende gjeld og lånerente på forbrukslån

Også eksisterende gjeld har mye å si for hvilket rentetilbud du mottar fra långiver. Dette handler om hvor mye press du allerede har på privatøkonomien din.

Spesielt viktig er det å rydde opp i eksisterende gjeld uten sikkerhet. Dette svekker kredittscoren din i stor grad og vil derfor gi deg en dårligere rente. Kvitt deg med smålån og kredittkortgjeld i forkant av lånesøknad.

Det er også slik at registrerte betalingsanmerkninger ikke godkjennes av långivere i Norge. Dette vil altså bety avslag på søknaden din hos samtlige tilbydere av forbrukslån. Heldigvis kan man rydde opp i en betalingsanmerkning – denne er på ingen måte permanent.

Hvis du er usikker på hvilket økonomisk forhold som førte til anmerkningen kan du kontakte et kredittopplysningsbyrå. Her vil du få informasjon om hvor du skylder penger. Når du har innfridd denne gjelden skal betalingsanmerkningen slettes.

Bruk en anbudsside til å skaffe god rente

For å skaffe best mulig rente på forbrukslån er det viktig at du gjør deg kjent med lånemarkedet. Dette kan imidlertid ta en hel del tid. Hvis du trenger penger raskt kan det være vanskelig å smøre seg med tålmodighet.

Derfor gjør du lurt i å benytte deg av en eller flere anbudssider når du skal søke om forbrukslånet. Disse tjenestene er gratis og helt uforpliktende. Du fyller kun inn noen få personopplysninger og ønsket lånebeløp.

I retur mottar du de mest kompetitive lånetilbudene. Dette er reelle tilbud basert på en kredittsjekk banken har gjennomført av deg. Derfor kan du fint sammenligne dem og velge det mest aktuelle tilbudet.

Refinansier lånet hvis du kan få bedre rente et annet sted

Dette er det lurt å gjøre med jevne mellomrom også etter du har tatt opp et forbrukslån. Rentemarkedet forandrer seg hele tiden. Ofte kan det bety at du vil få en billigere lånerente hos en annen tilbyder enn den eksisterende långiveren din.

Som vi har sett i denne artikkelen er rentetilbudet alfa omega på et forbrukslån. Hvis du kan finne bedre vilkår et annet sted er det ingen grunn til å ikke refinansiere forbrukslånet. Da tar du helt enkelt opp et nytt lån og bruker dette til å innfri det eksisterende forbrukslånet ditt.

Ved å bruke disse tipsene er du på god vei til å sikre deg best mulig lånerente på ditt forbrukslån.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,79 - 19,00%% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 8,69% 65 000 kr o/5 år. Etabl.geb 950 kr. Totalt 91 368 kr.
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende