Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
Skattefradrag på lån

Skattefradrag på lån

Når vi skal beregne hvor mye et forbrukslån koster, må vi også ta med i beregningen at vi kan trekke fra deler av rentene på skatten. Det er ikke bare direkte kostnader med lånet som er tellene for hva vi til slutt betaler for lånet.

Redusert skatt gjør forbrukslånet billigere

Det mange ikke tenker på er at redusert skatt gjør forbrukslånet billigere. Tallene som annonseres av låntilbyderne er kun de faktiske tallene vi betaler for å låne pengene. Men vi kan også trekke fra 27% av rentene vi betaler på beløpet vi skal betale inn i skatt. Det betyr at vi får igjen en andel av pengene vi betaler på lånet på skatten. På denne måten vil rentene på lånet i realiteten bli redusert med ca 1/3 av annonserte rentesats. Dette gjelder kun for rentene. Det vil si at for de som har høye gebyrer for å få lavere renter, så vil vi ikke få like stor andel av den effektive renten tilbake på skatten.

Hvordan får jeg skattefradraget

Hvordan får jeg skattefradraget for rentene på forbrukslånet? Å få dette fradraget er veldig enkelt. Långiver er forpliktet til å rapportere inn rentene du betaler til dem til skattemyndighetene, og da blir de rapportert inn automatisk på din selvangivelse. Du behøver bare å sjekke på selvangivelsen at de er kommet med. Resten går av seg selv. Du trenger ikke tenke på denne delen av låneprosessen utenom at du vet at det er en del av prosessen. Dette gjør det ofte mer motiverende å låne enn å spare da det i flere tilfeller er mer lønnsomt, selv om man alltid har en risiko for mulige endringer i inntekt innen lånet er tilbakebetalt. Det er det også mulig å forsikre seg mot. Det viktigste når man skal låne penger er at en kan tåle en del reduksjon i inntekt eller økning i renter uten å risikere å ikke kunne betale tilbake lånet.

Får jeg skattefradrag for hele lånet?

Mange spør seg; «Får jeg skattefradrag for hele lånet?». Det viktige å påpeke her er at man ikke får fratrekk fra skatten på selve lånet, men kun på rentene. Og ja. Det er ikke noen regel som sier at du ikke får fratrekk på skatten du skal betale for hele rentebeløpet. Du får trukket fra 27% av hele rentebeløpet. Dette er en positiv side når vi velger å låne penger for å finansiere kjøp eller investeringer. Det sikreste vil alltid være å ha spart opp pengene vi trenger i forkant, men samfunnet vårt er basert på at vi skal finansiere noe ved hjelp av lån. De fleste land har en strategi som krever vekst, og utlån er en av faktorene i næringslivet som påvirker vekst. Det er derfor ønskelig for samfunnet at vi finansierer deler av vårt forbruk med lån.

Om du vurderer pris for å ta opp et forbrukslån av en eller annen grunn, vil du også kunne trekke fra deler av rentene på skatten. Dette gjør at lånet i realiteten vil være billigere.

Finn beste forbrukslån utifra din økonomi
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
Anbefalte artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende