Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
kredittkortbruk

Har kredittkortet gått varmt i ferien? Slik kan du enkelt spare tusenlapper

Sommeren er på hell og for oss nordmenn betyr det at vi må vende tilbake til hverdagen. Dette gjelder kanskje spesielt for forbruksnivået som har en tendens til å skyte til værs i løpet av sommermånedene.

Har du vært på sommerferie i utlandet i år? Eller kanskje bare kost deg litt skikkelig her hjemme i Norge? Uansett hva grunnen er – sitter du igjen med kredittkortgjeld etter ferien vil det føles som svært ubehagelig for de aller fleste.

I denne artikkelen tar vi en titt på muligheten for å refinansiere kredittkortgjelden etter ferien. Det kan du spare tusenvis av kroner på.

Sjekk hvilken rente du kan få helt uforpliktende hos Lendo: 

Derfor bør du unngå kredittkortgjeld etter ferien

Det er mange som bruker kredittkortet sitt når de er på utenlandsreise. Og det har de god grunn til. Det er gjerne både billigere og tryggere å bruke kredittkort når man befinner seg utenfor Norge. Hvis du har en god betalingsutsettelse på kortet ditt har du også god tid på deg til å betale for transaksjonene dine.

Problemet oppstår selvfølgelig når tiden plutselig er omme og du ikke har penger til å betale for all feriebruken din. Hvis du blir nødt til å utsette noe av kredittkortgjelden din er det på tide å stoppe opp og tenke seg nøye gjennom. Kredittkortgjeld er det ingen som bør sitte med.

Dette er nemlig blant den dyreste gjelden du kan ha på bok. For ikke å snakke om minst gunstige. Effektiv rente på utestående kredittkortgjeld kan ligge på alt fra 20% til 30%. Hvis du ikke betaler for deg kommer det til å koste dyre dommer.

kredittkortgjeld

Renten på kredittkortet beregnes som den på et annuitetslån. Altså av utestående gjeld hver eneste termin. Og når renten ligger så høyt som den gjør på kredittkort blir det svindyrt å la beløp du skylder bli stående.

I tillegg til dette er det også en annen stor fallgruve ved kredittkort. Kredittkortselskapene gir deg nemlig muligheten til å utsette kredittkortgjelden nærmest i det uendelige. Du kan skyve den foran deg så lenge du vil – da betaler du renter uten like og blir heller aldri kvitt den faktiske gjelden din.

Hva er refinansiering av kredittkort?

I disse situasjonene er en av de beste løsningene å kikke på muligheten for å refinansiere kredittkortgjelden din. Det betyr at du skaffer deg bedre vilkår på gjelden, og dermed kvitter deg med lånet raskere. Jo mindre renter du betaler, jo høyere avdrag blir du kvitt for hver termin.

Refinansiering av kredittkortgjeld er forholdsvis enkelt. Prinsippet bak denne strategien handler om at du finner et lån uten sikkerhet med bedre vilkår enn de du har på kredittkortet. Her vil det være spesielt viktig å se på effektivt rentetilbud.

Dersom du får godkjent søknaden om forbrukslån bruker du lånebeløpet til å innfri kredittkortgjelden din. Deretter betjener du forbrukslånet etter avtale med den nye kreditoren.

Husk at poenget med refinansiering alltid er å skaffe seg bedre vilkår enn de eksisterende. Det skal bli billigere for deg å betjene lånet, slik at du kan bli gjeldfri raskere enn det som opprinnelig var mulig for deg.

Sjekk hvilken rente du kan få helt uforpliktende hos Lendo: 

Et forbrukslån kan hjelpe deg med ugunstig kredittkortgjeld

Men hvordan kan forbrukslån egentlig være bedre enn kredittkort? Er ikke dette også fryktelig kostbare lån? Svaret på dette er både ja og nei. Det stemmer at et forbrukslån er dyrere enn et lån med sikkerhet som et huslån eller billån.

Dette handler imidlertid om låntypenes struktur og risikoen långiveren din tar når lånet innvilges. Det sier seg selv at banken som har sikkerhet i verdien på boligen din tar en mindre risiko med et lån enn den som gir deg et lån helt uten pantsetting.

Og når man sammenligner forbrukslån med kredittkortgjeld kommer førstnevnte veldig mye bedre ut av det enn sistnevnte. Forbrukslån har generelt sett en betraktelig lavere effektiv rente enn kredittkort.

Hvis du klarer å redusere rentekostnadene dine ved hjelp av refinansieringen kan du få unna feriegjelden raskere. Dette vil være svært gunstig for privatøkonomien din. Et forbrukslån gjør det også lettere å administrere lånet. Men hvorfor er egentlig forbrukslån så mye bedre enn kredittkortgjeld?

Sjekk hvilken rente du kan få helt uforpliktende og uten kostnad: 

Rente og risikoanalyse på forbrukslån og kredittkortgjeld

Som en tommelfingerregel kan man si at effektiv rente på forbrukslån gjerne ligger på mellom 15% og 20%. Renten på et kredittkor ligger som oftest på mellom 25% og 30%. Det er selvfølgelig også mulig å finne lån og kredittkort som er både dyrere og billigere.
t fra 5% til 15%. Det er mye penger i praksis. Penger som kan gå til faktiske avdrag på gjelden din, i stedet for til renteutgifter som kastes ut av vinduet.

renter kredittkort

Bakgrunnen for denne forskjellen handler om risikoen banken tar ved henholdsvis forbrukslån og kredittkort. Et forbrukslån tilbys uten sikkerhet, og er derfor et lån med høy risiko. Til tross for dette er det et lån. Du som låntaker plikter deg til å betale faste avdrag over en fastsatt tidsperiode.

Slik er det imidlertid ikke på kredittkort. Her får du innvilget en kredittramme som du i bunn og grunn administrerer slik det passer for deg. Kreditor stiller ingen krav til hvordan gjelden skal nedbetales dersom du går over betalingsutsettelsen din. Så lenge du betaler inn minstebeløpet som kreves er alt i orden.

Det betyr også at kredittkortgjeld er enda mer risikabel for långiver enn et forbrukslån. Og denne risikoen vil alltid uttrykkes i det effektive rentetilbudet du mottar. Derfor er det også billigere å betjene et forbrukslån enn utestående kredittkortgjeld.

Så mye sparer du hvis du refinansierer kredittkortet i forbrukslån

La oss si at du har kredittkortgjeld på 50.000 kroner. Den effektive renten på kredittkortet ditt ligger på 28,07% og du kommer til å bruke 3 år på å kvitte deg med gjelden. Da ser regnestykket slik ut:

Gjeld: 50.000 kroner
Renteutgifter: 21.567 kroner
Totalkostnad: 71.567 kroner

Du bestemmer deg for å refinansiere kredittkortgjelden din og finner et forbrukslån der du kan få effektiv rente på 16,08%, altså en reduksjon på cirka 12% i renten din. Med samme nedbetalingstid vil regnestykket se slik ut:

Gjeld: 50.000 kroner
Renteutgifter: 12.398 kroner
Totalkostnad: 62.398 kroner

Altså sparer du 9169 kroner over en treårig periode på dette refinansieringseksempelet. Dersom du har mer i gjeld og trenger en lengre nedbetalingsperiode vil du spare enda mer på å refinansiere til forbrukslån.

Slik skaffer du billigst mulig forbrukslån

Selv om du i de aller fleste tilfeller vil spare penger på å refinansiere kredittkortgjelden din i et forbrukslån må du huske på én ting. Forbrukslån er fortsatt kostbare lån. Derfor er det gunstig å skaffe seg et med så lav effektiv rente som mulig når du skal refinansiere.

Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å bruke en anbudsside til å søke om forbrukslån. Disse tjenestene er både gratis og uforpliktende og gir deg god oversikt over valgalternativene dine. Slik kan du gratis sjekke hvor mye du kan få i rente.

På anbudssiden fyller du inn litt informasjon om deg selv, samt ønsket lånebeløp. I løpet av kort tid får du de beste forbrukslåntilbudene i retur fra anbudstjenestens samarbeidspartnere.

Dersom du sitter med dyr kredittkortgjeld fra sommerferien bør du starte refinansieringsprosessen i dag. Det vil spare deg for tusenvis av kroner i det lange løp.

Sjekk vilken rente du kan få gratis her: 

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,79 - 19,00%% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 8,69% 65 000 kr o/5 år. Etabl.geb 950 kr. Totalt 91 368 kr.
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende