Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 17 september 2018
tips om lån uten sikkerhet

Fakta, informasjon og tips om lån uten sikkerhet

Lurer du på hva et lån uten sikkerhet er? Du har kanskje vurdert å ta opp lån uten sikkerhet, men er litt i tvil om detaljene ved et slikt lån? Én ting er sikkert når det kommer til å låne penger: Det er viktig å være godt kjent med alle relevante fakta.

Derfor bør du absolutt sette deg inn i hva lån uten sikkerhet er og hvilken reell effekt det vil ha på privatøkonomien din. Her får du fakta, informasjon og noen tips om lån uten sikkerhet, skreddersydd for å hjelpe deg med å ta en god beslutning.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet kalles også for et forbrukslån i Norge. Dette er lån hvor långiver ikke tar pant i noen av eiendelene dine, eller boligen din. Lånet innvilges altså uten noen annen sikkerhet enn din egen betalingsevne.

Man kan låne inntil 600.000 kroner i forbrukslån i Norge og det finnes lån uten sikkerhet med både fastsatt og fleksibel nedbetalingstid. Med fastsatt nedbetaling er maksgrensen som oftest 15 år. Med fleksibel nedbetaling har låntaker frihet til å bestemme selv hvor lenge han eller hun ønsker å betjene lånet.

Når det ikke tas pant i eiendeler blir et lån automatisk veldig mye mer risikofylt, både for långiver og låntaker. Långiver er 100% avhengig av låntakerens betalingsevne. Derfor gjennomføres det kredittsjekk av samtlige lånsøkere til lån uten sikkerhet.

Hvis du har en registrert betalingsanmerkning eller aktiv inkassosak gående vil du få avslag på søknaden din. Dette vil være for risikofylt for banken. Med en godkjent kredittsjekk får du sannsynligvis lånet innvilget. Men renten vil fortsatt være høy.

Lån uten sikkerhet

Effektiv rente og nedbetalingsperiode på lån uten sikkerhet

Risikoen långiver tar må nemlig uttrykkes på en eller annen måte, og det er i den effektive renten på lån uten sikkerhet dette skjer. I motsetning til boliglån eller billån med sikkerhet ligger effektiv rente derfor skyhøyt på disse lånene.

De aller fleste långivere reklamerer med nominell rente, men når du søker om forbrukslån er det den effektive du skal forholde deg til. I denne prosenten er også termingebyrer og etableringsgebyr tatt høyde for. Effektiv rente ligger derfor gjerne et par prosent høyere enn nominell.

Det er vanlig at effektiv rente på forbrukslån ligger på mellom 15% og 25%. Da sier det seg selv at det blir et stort poeng å skaffe en rente som er så lav som mulig. Spesielt dersom det er snakk om et høyere lånebeløp.

I tillegg til effektiv rente vil også nedbetalingsperioden på et lån uten sikkerhet ha mye å si for totalkostnaden. Det er fordi forbrukslån fungerer som annuitetslån. Her blir renten beregnet av resterende gjeldsbeløp hver måned.

Jo flere måneder banken beregner renter, jo mer må du betale i disse utgiftene. Med tanke på totalkostnad vil det derfor alltid være gunstig å kvitte seg med et lån uten sikkerhet raskt.

Kredittsjekk og individuelt rentetilbud

Godkjenning av lån uten sikkerhet vil alltid avhenge av kredittsjekken som gjennomføres av lånsøkeren. Som nevnt ser denne etter betalingsanmerkninger og inkassosaker. Men den henter også ut ligningshistorikk og kredittopplysningene dine.

Poenget med dette er at långiver skal fremskaffe et så helhetlig bilde av privatøkonomien din som overhodet mulig. De må gjøre en forsvarlig vurdering av betalingsevnen din for at de skal kunne godkjenne lånet.

Det er på bakgrunn av dette at alle rentetilbud som sendes ut på lån uten sikkerhet er individuelle. Renten du mottar avhenger altså av inntekten din, gjeldsnivået ditt, og kredittscoren din.

Dette understreker hvor viktig det er at du ikke begynner å regne på kostnaden ved et lån uten sikkerhet før du har mottatt et tilbud. Det er på ingen måte sikkert at renten som reklameres med vil være i nærheten av den du potensielt kan få. Se en komplett oversikt over hvilke banker som tilbyr et lån uten sikkerhet.

Tips 1: Gjør alltid en grundig vurdering av privatøkonomien

Selv om långiver gjør det de kan for å vurdere økonomien din er det ingen som vet hvordan denne ser ut bedre enn deg. Derfor bør samtlige søknadsprosesser for å skaffe lån uten sikkerhet starte med en vurdering av egen privatøkonomi.

Hvis du ikke allerede bruker et budsjett må du sette opp et i forkant av søknaden. Skriv opp fast inntekt, faste utgifter, samt gjennomsnittlig månedsforbruk. Beløpet du sitter igjen med er det du eventuelt har til disponering av lån.

Når du gjør denne typen vurdering er det svært viktig at du er ærlig med deg selv. Ikke romantiser privatøkonomien fordi forbrukslånet kan realisere et drømmeprosjekt. Da gjør du bare deg selv en enorm bjørnetjeneste.

Husk også på at du bør gi deg selv litt slingringsmonn for å ta høyde for eventuelle renteendringer. Det vil i tillegg være gunstig å holde nedbetalingsperioden så kort som mulig. Dette betyr høyere månedsavdrag, men vil lønne seg i det lange løp.

Tips 2: Gjør deg godt kjent med markedet for lån uten sikkerhet

Den største feilen spesielt unge låntakere av lån uten sikkerhet gjør er at de takker ja til det første og beste de kommer over. Dette er en veldig dårlig idé. Selv om det kan være vanskelig å holde hodet kaldt dersom du virkelig trenger penger må du forsøke.

Det er nemlig stor konkurranse på markedet for forbrukslån i Norge. Og det er gunstig for deg som lånsøker. Hvis du har en god kredittscore og stabil inntekt har du utrolig mange alternativer å velge blant.

Med andre ord er det viktig å gjøre seg godt kjent med markedet før du begynner å søke. Ta deg litt tid til å lese om effektiv rente og generelle vilkår. Med nok informasjon foran deg vil du være bedre stilt til å ta et godt valg når tilbudene begynner å komme.

Tips 3: Bruk en anbudsside til å skaffe det beste lånet uten sikkerhet

Som en ekstra sikring for å få det beste lånet uten sikkerhet bør du bruke en eller flere anbudssider til forbrukslån. Dette er gratistjenester for søknad om lån uten sikkerhet som i tillegg er helt uforpliktende.

På anbudssiden fyller du bare inn personopplysningene dine, samt ønsket lånebeløp. Søknaden blir deretter sendt ut til samarbeidspartnerne til siden, og du mottar de beste tilbudene tilbake.

Dette er en god måte å skaffe seg nøyaktig informasjon på, og vil også spare deg for en hel del tid. Når du har sett nøye gjennom tilbudene dine kan du velge det som passer best for din privatøkonomi.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende