Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
uforutsette regninger

Tips for å hanskes med uforutsette regninger

Hvis du noensinne har mottatt en stor regning du ikke hadde regnet med vet du hvor ubehagelig følelsen er. Selv med en romslig hverdagsøkonomi er det lite ålreit å føle at man ikke har orden i de økonomiske sysakene.

Det er imidlertid de som har det trangt i hverdagen som vil ha størst vansker for å ta hånd om uforutsette regninger. Er beløpet stort kan det sette en ganske stor bulk i månedsbudsjettet.

På bakgrunn av dette er det viktig å være føre var og planlegge for uforutsette økonomiske situasjoner. I denne artikkelen får du tipsene du trenger til å gjøre nettopp det. Både for å forberede økonomien på uforutsette utgifter, samt å takle dem når de kommer.

Sørg for å ha et budsjett og bruk det

Den absolutt største tjenesten du kan gjøre deg selv og privatøkonomien din er å ha et velfungerende budsjett. Dette er et gratis og enkelt verktøy som sørger for at du holder oversikt over økonomien.

Et budsjett kan være så enkelt som et Excel-regneark. Her legger du inn inntekter og faste utgifter, samt forbruket ditt. Hvis du oppdaterer budsjettet jevnlig blir det enklere å planlegge for sparetiltak og dermed få en romsligere privatøkonomi.

Hvis du skal sette opp et budsjett for første gang kan det være lurt å satse på litt mer detalj enn bare inntekter og utgifter. Lag gjerne forskjellige kategorier for forbruket ditt, og ha enkeltposter for hver faste utgift du betaler i måneden.

Ved å bruke budsjettet konsekvent får du etter hvert en historikk over økonomien din. Da kan du se hvor du sløser penger (for det gjør vi alle), samt hvilke steder du har mer å gå på. Planlegging blir veldig mye enklere med denne informasjonen for hånden.

Spar i en bufferkonto

Å ha en god bufferkonto er noe alle bør strebe etter. Dette er en sparekonto med penger spesifikt satt av til uforutsette regninger og utgifter. Hvis du ikke allerede sparer fast i dag bør du bruke budsjettet ditt til å se hvor du kan sette av noen slanter.

Det er svært enkelt å opprette en sparekonto i nettbanken. Ved hjelp av Bank-ID er dette gjort i løpet av noen få minutter. For at sparingen skal gå mest mulig sømløst er det lurt å sette opp et fast månedlig trekk, gjerne rett etter lønningsdato.

På en bufferkonto bør du ideelt sett ha minst tre månedslønninger oppspart. Da vil det være helt uproblematisk å håndtere utgifter du ikke hadde ventet deg. Du vil også få en sterkere privatøkonomi til å takle perioder hvor du er syk eller har lavere inntekt enn vanlig.

For at bufferkontoen skal fungere optimalt er det viktig at den ikke blir en brukskonto. Velg gjerne et sparekonto-oppsett hvor det er vanskelig å ta penger ut av kontoen ofte. Husk at disse pengene blir sikkerhetsnettet ditt i hverdagen.

Effektiviser hverdagsøkonomien så mye som mulig

For å gjøre sparingen så smertefri som mulig er det viktig å få effektivisert hverdagsøkonomien. Det er en rekke forskjellige tiltak du kan få på plass for å oppnå dette målet.

Mat er en av de største utgiftene til norske husholdninger. Derfor bør du følge godt med på denne posten i budsjettet ditt. Handler du mat flere ganger i uka? Forsøk å redusere antall turer på butikken til én eller to.

Med tanke på mathandel er det videre lurt å vende seg til å skrive handleliste. Da unngår du impulskjøp på butikken, som fort kan bli dyre i løpet av måneden. Husk på å gå gjennom kjøleskap og kjøkkenskap før du reiser på butikken.

Du bør også forsøke å unngå spontanhandel generelt for å effektivisere økonomien. Ideelt sett bør alle kjøp du gjennomfører være gjennomtenkte og ha et praktisk formål. Dersom du ønsker å ha en brukskonto til impuls-handel bør du spare til dette også.

 

spar i hverdagen

Snakk med banken

Hvis uhellet først er ute og du har mottatt en regning du ikke hadde forutsett er det en del ting du bør gjøre. I første omgang er det lurt å kontakte banken din. Forklar situasjonen og forhør deg om hvilke muligheter du har.

Husk at samtlige banker i Norge tilbyr økonomisk rådgivning. Dette er en del av kundefordelene dine som du absolutt bør benytte deg av i krevende situasjoner. Det er helt vanlig at banken kan gi deg en utsettelse på boliglånet slik at du får frigjort midler til regningen.

Vurder å ta opp et mindre lån for å dekke fakturabeløpet

Har du fått en større regning du ikke hadde regnet med kan du også vurdere å ta opp et lån for å dekke den. I så fall har du primært to valgalternativer: lån uten sikkerhet og boligkreditt.

Et lån uten sikkerhet, eller et forbrukslån, er enkelt å få innfridd så lenge du ikke har noen registrerte betalingsanmerkninger. Vær imidlertid obs på at denne typen lån er kostbare. Derfor er det viktig å ikke låne mer enn du absolutt behøver.

Dersom du skal ta opp forbrukslån for å dekke regningsbeløpet bør du benytte deg av en anbudsside. Dette er gratis og uforpliktende tjenester som gir deg god oversikt over hva slags lånemuligheter du har.

Boligkreditt er en kredittramme banken du har boliglånet ditt i kan innvilge deg. For å få søknad om et slikt lån godkjent kan ikke huset være fullt belånt. Det må med andre ord være igjen verdi på boligen til å ta av.

Dersom du kan få innvilget boligkreditt er dette definitivt det rimeligste alternativet. Kredittrammen har samme lånebetingelser som boliglånet og dermed en svært lav effektiv rente.

Bruk den gebyrfrie betalingsutsettelsen på kredittkortet

Å benytte seg av kredittkort for å betale en uforutsett regning har både fordeler og ulemper. Det er viktig å kun benytte seg av denne løsningen dersom du vet at du kan tilbakebetale beløpet før den rentefrie betalingsutsettelsen på kredittkortet går ut.

Hvis den gjør det, og du fortsatt ikke har betalt, vil det nemlig begynte å løpe renter på den utestående gjelden. Og da vil det i de aller fleste tilfeller være gunstigere med et forbrukslån. Effektiv rente på kredittkort ligger nemlig svært høyt.

Men dersom du kan bruke kredittkortet til å betale med, og unngå renter i etterkant, er dette en god løsning. Noen kredittkort har inntil 60 dagers rentefri betalingsutsettelse. Som gir deg god tid på å skaffe pengene for regningen.

Unngå uforutsette regninger i fremtiden

For å slippe uforutsette regninger i fremtiden er det først og fremst viktig at du fortsetter å bruke budsjettet ditt. Ved hjelp av poster for hvert økonomiske forhold du har blir det enkelt å holde oversikt.

Hvis du gjennomfører et engangskjøp med betalingsutsettelse er det viktig å legge dette inn som en utgift i budsjettet. På denne måten husker du på at pengene er reservert. Men det beste rådet er selvfølgelig å unngå utsettelser helt og holdent på generell basis.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,79 - 19,00%% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 8,69% 65 000 kr o/5 år. Etabl.geb 950 kr. Totalt 91 368 kr.
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende