Rating

Send omtale
forbruslan_admin_@
Sist oppdatert: 29 Mai 2019
uforutsette regninger

Hvordan ta hånd om uforutsette regninger

Vi har alle opplevd trange måneder i privatøkonomien. Kanskje har ting endret seg i jobbsituasjonen, eller så har man hatt store uforutsette utgifter. I disse tilfellene er det svært ukomfortabelt å motta en regning du ikke hadde regnet med.

Da kan økonomien plutselig bli uhåndterbar, med mindre du er forberedt. Hvis kreditoren din ikke er villig til å gi deg litt slingringsmonn kan regningen i verste fall gå til inkasso.

I denne artikkelen går vi gjennom informasjonen du trenger for å ta hånd om uforutsette regninger.

Anbefalte låneaktør:

Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,49 - 24,4%
Aldersgrense
25 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(51 Anmeldelser)
 Eksempel: Eff. rente 15.90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256,-

Derfor trenger du en oversikt over privatøkonomien

Når det kommer til økonomi er det alltid viktig å være føre var. De aller fleste av oss har en rekke økonomiske forhold som må betales på fra måned til måned. Hvis man ikke har orden i sysakene er det fort gjort å overse en regning som kommer.

Dette gjelder spesielt de regningene som ikke er en vanlig del av hverdagen. Har du kjøpt en TV med betalingsutsettelse? Eller kanskje gått inn i et nytt kundeforhold? Da er det ikke usannsynlig at du går på en smell med månedsregningene.

For å forberede seg på uforutsette hendelser er det derfor svært viktig å ha en god oversikt over privatøkonomien. Dersom du har et godt system for inntekt, faste regninger og forbruk blir det lettere å ta tak i regninger du ikke hadde forutsett.

Å ha en skikkelig oversikt er også gunstig i hverdagen. Da vet du akkurat hvor mye penger du har å rutte med til enhver tid. Det blir også enklere å spare til prosjekter og ting du ønsker deg.

Lag et budsjett og spar der det er mulig

Den enkleste og beste måten å skaffe god oversikt over privatøkonomien på er ved å lage seg et budsjett. Dette kan være så komplisert eller simpelt som du ønsker. Så lenge du ser hvor mye penger du har til disposisjon gjør budsjettet jobben sin.

Du kan lage budsjettet ditt i et enkelt Excel-ark, eller ved å benytte deg av et budsjettprogram. Mange av disse har integrering opp mot mobiltelefonen, som gjør det enkelt å oppdatere regnskapet når du ikke har tilgang på datamaskinen.

I budsjettet bør du i det minste legge inn poster for inntekt, samtlige faste utgifter, månedlig forbruk og sparing. For å se hvor det er mulig å spare er det imidlertid lurt med et litt mer detaljert budsjett.

Da blir det nemlig enklere å se hvor du eventuelt kan spare. Kanskje du bruker mye penger på kaffe før jobben? Handler du mat mange ganger i uka? Det er ofte de små tiltakene som kan gjøre mest for økonomien din.

Pengene du har til overs kan du selvfølgelig sette av til bestemte formål. Men det er også viktig å ha en konto nettopp for de tilfellene hvor du plutselig får en uforutsett regning i postkassa.

Visste du at 1 av 4 vil spare penger? Les mer her.

Du bør alltid ha en bufferkonto

Dette kalles gjerne for en bufferkonto. Disse pengene er helt enkelt sparepenger som får stå i fred til de økonomiske hendelsene du ikke har planlagt for. Hvis du klarer å spare litt i hverdagen bør du først og fremst sette pengene på denne kontoen.

Tommelfingerregelen for en bufferkonto er å ha minst 3 månedslønninger til disposisjon. Da er du mer enn godt nok sikret for uforutsette regninger. Videre har du også godt med slingringsmonn hvis andre ting skulle endre seg.

Man kan aldri vite hva fremtiden vil bringe hva gjelder privatøkonomien. Man kan bli syk, miste jobben, få høyere hverdagsforbruk eller få barn. Dette vil alltid være en økonomisk utfordring.

Har du i disse situasjonene en god slant med penger oppspart blir det lettere å takle hendelsene. En enkel regning kan føre til utrolig mange økonomiske problemer. Hvis du i verste fall ender opp med en betalingsanmerkning vil dette ha store konsekvenser.

Betal uforutsette regninger med forbrukslån

Dersom uhellet først er ute og du mottar en regning du ikke hadde planlagt for har du flere alternativer. Generelt sett vil det imidlertid alltid være gunstig å kvitte seg med regningen så raskt som mulig.

Lar du tiden gå kan du motta purringer, ofte med purregebyr, og går det flere uker vil kreditoren din sannsynligvis fremme en inkassosak. Disse er tidkrevende og ukomfortable å forholde seg til.

Trenger du penger raskt for å kvitte deg med regningen kan du vurdere å ta opp et forbrukslån. Dette er lån uten sikkerhet, og du kan låne inntil 600.000 kroner i dem. Vær imidlertid obs på at enkle penger alltid har en bakside.

Selv om søknaden behandles på rekordtid og du får pengene utbetalt fort er forbrukslån svært dyre. Det er helt vanlig at effektiv rente ligger på mellom 15% og 25%. Hvis du skal gå for denne løsningen bør du altså ta sikte på å kvitte deg med lånet i løpet av kort tid.

Betal uforutsette regninger med kredittkort

Det er selvfølgelig også en mulighet å betale det utestående beløpet med et kredittkort. Dersom du har penger til å kvitte deg med gjelden raskt er dette et godt alternativ. Rentefri betalingsutsettelse på kredittkortet gir deg godt med slingringsmonn.

På denne måten overfører du gjelden din fra en ugunstig uforutsett regning til kredittkortet. Når du mottar månedsfakturaen din er det bare å betale ned på kredittkortgjelden.

Du skal imidlertid være klar over at kredittkortgjeld blir dyr så snart du ikke betaler for deg innen fristen. Da begynner effektiv rente å beregnes på utestående beløp. Altså bør du kun velge kredittkort som løsning hvis du kan betale innen den rentefrie betalingsutsettelsen er omme.

Anbefalte låneaktør:

Folkets favoritt
Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,90 - 19.00%
Aldersgrense
20 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(122 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600

Betal uforutsette regninger med boligkreditt

Boligkreditt er en kredittramme du får innvilget fra banken som en del av boliglånet ditt. Hvis du har mottatt en stor uforutsett regning kan dette være et godt alternativ. Dette lånet har nemlig samme betingelser som boliglånet ditt.

Altså får du et svært billig lån og kan kvitte deg med regningsbeløpet innen purrefristen din. Men for å benytte deg av boligkreditt må en del av boliglånet allerede være nedbetalt. Det tas nemlig pant i boligen for å innvilge kreditten.

Er huset belånt til det fulle vil banken ikke innvilge noe mer i kreditt. Da er det helt enkelt ikke mer verdi å ta av fra boligen. Men så lenge noe av lånet er nedbetalt er det sannsynlig at gjeldsgraden er senket. Da vil også banken kunne godkjenne en søknad om boligkreditt til regningen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Eff. rente
  25 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256
Siste artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget