Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 13 februar 2017
unngå disse feil ved forbrukslån

Hold deg unna disse feilene når du skal søke om forbrukslån

Når man trenger penger, enten raskt eller fordi man ønsker seg noe, kan det være utfordrende å holde hodet kaldt. Markedet er fullt av lokkende tilbud og det kan virke som verdens enkleste sak å betjene lånet når man først har fått muligheten til det. Men å ta opp et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse. Avhengig av nedbetalingsperioden kan denne beslutningen ha innvirkning på hverdagen din i lang tid fremover. Derfor skal du være føre var og ta deg god tid før du takker ja til et forbrukslån. Det er også en del ting du bør holde deg unna for at forbrukslånet ikke skal ta knekken på privatøkonomien.

Hold deg unna lite gjennomtenkte beslutninger

Som nevnt er din største fiende å ikke tenke praktisk og realistisk når du vurderer å ta opp forbrukslån. Derfor skal du holde deg unna ugjennomtenkte beslutninger når du skal låne uten sikkerhet. Alle disse prosessene bør starte med en grundig gjennomgang av din egen økonomi. Hvis du ikke allerede har et budsjett for hverdagsøkonomien bør du definitivt lage et i forkant av lånesøknaden din. Skriv opp inntekter, faste utgifter og gjennomsnittlig månedlig forbruk. Dersom du ikke har oversikt over dette nå er det på tide å begynne og følge med på hvordan du bruker pengene dine. Når du har laget et budsjett blir det fort tydelig hvor mye du kan låne og om det er realistisk å låne i det hele tatt. Viktige spørsmål å stille seg selv er:

 • Hvor lang tid vil det ta meg å bli gjeldfri?
 • Hvor mye penger har jeg til overs før neste lønning fra måned til måned?
 • Hvor mye ønsker jeg å bruke hver måned på et forbrukslån?
 • Hvor viktig er det for meg å låne disse pengene?

Ikke ta opp forbrukslån uten å vurdere markedet

Når du har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån er det svært viktig å vurdere markedet. Ikke gå for det første lånet du får tilbud om. Det er lurt å sette seg godt inn i hva rentene ligger på når du skal søke. Du vil oppdage at det kan være store forskjeller i rentetilbudet, og fordi renten på forbrukslån er høy er dette viktig. Når du skal bestemme deg for forbrukslån er det aller best å benytte seg av en anbudsside, eller flere. Med disse tjenestene legger du enkelt inn informasjonen din og ønsket lånebeløp, og mottar de beste tilbudene i retur. Dette er en enkel og praktisk måte å skaffe seg en god oversikt på. Det kan også være en god idé å ta direkte kontakt med bankene eller selskapene du vurderer. I noen tilfeller kan det å legge frem saken sin på et individuelt nivå gi deg bedre vilkår på forbrukslånet. Man kan spare mye ved å velge riktig forbrukslån.

Sørg for å sjekke alle kostnadene

Det er en god grunn til at det finnes så mange forbrukslån på markedet i dag. Tilbyderne tjener svært godt på lån uten sikkerhet, både med tanke på termingebyrer, nedbetalingstid og renter. Derfor skal du aldri ta opp et forbrukslån uten å gjøre deg kjent med samtlige kostnader på lånet. Vær også klar over at den mest betydelige faktoren er nedbetalingstiden din. Jo lengre denne er, jo mer vil du betale i renter og gebyrer. Det er fordi forbrukslån er annuitetslån, der rentene beregnes hver eneste måned av det resterende gjeldsbeløpet. Du bør derfor forsøke å skaffe deg en så kort nedbetalingsperiode som mulig. Benytt deg av en lånekalkulator for å finne ut av hvor mye lånet vil koste deg. Og ta kontakt med tilbyderen du har bestemt deg for, slik at du får en nøyaktig beregning av totalkostnaden på lånet. Det er først når du har denne for hånden at du kan gjøre en realistisk vurdering av innvirkningen lånet vil ha på økonomien din.

Ikke velg bank på bakgrunn av lojalitet

Når du skal vurdere markedet bør du tenke med blanke ark. Det betyr at du i løpet av vurderingsperioden lar være å tenke på banken din som et bedre alternativ til andre banker. Det kan selvfølgelig godt hende at du får de beste vilkårene i den eksisterende banken din. Men i de fleste tilfeller kan ikke en privatbank tilby like god rente som banker dedikerte til forbrukslån kan. Derfor er det viktig å ikke velge forbrukslåntilbyder på bakgrunn av lojalitet. Det er ingen grunn til at du skal betale mer for forbrukslånet ditt bare fordi du allerede er kunde hos en av tilbyderne. Velg det billigste tilbudet. Du er på ingen måte låst til å ha all økonomien din på ett sted. Hvis det er rimeligere å ta opp forbrukslånet som ny kunde bør du definitivt gjøre dette.

Hvor mye trenger du egentlig å låne?

Forbrukslån er de dyreste lånene man kan ta opp i Norge i dag. Derfor bør du også holde lånebeløpet så lite som overhodet mulig. Når du gjør gjennomgangen av økonomien din i forkant av søknaden bør du huske på dette. Det er ingen grunn til å bruke alle pengene du kan avse på gjeld. Disse pengene er bedre brukt til raskere nedbetaling av lånet, eller til andre spareformål. Derfor er det aldri en god idé å ta opp maksbeløpet banken tilbyr deg. Hvis du kan ta noen av pengene du trenger fra andre konti vil dette lønne seg i det lange løp. Det kan selvfølgelig være fristende å låne til grensen. Forbrukslån kan tross alt brukes på hva som helst. Men husk på å holde hodet kaldt og tenke realistisk. Med mindre pengene har et spesifikt formål kan du heller bruke litt tid på å spare dem opp. En god motivasjonsmetode til dette er å sammenligne totalkostnaden på lånet. Hvor mye mer vil det koste deg i renter og gebyrer hvis du tar opp mer enn det du absolutt må?

Hold deg unna urealistiske lånebeløp

Dette henger selvfølgelig sammen med forrige avsnitt. Men i tillegg til at du ikke skal låne mer enn du trenger, er det også viktig å ikke låne mer enn du kan. Du skal tenke pragmatisk før du søker om forbrukslån. Er det realistisk for deg å betjene lånet? Hvordan vil en plutselig endring i hverdagen påvirke betalingsevnen din? I forhold til disse tingene kan det være lurt å beregne lånebeløpet ditt med litt slingringsmonn. Benytt deg av en forbrukslånkalkulator og regn på hvordan forskjellige endringer vil påvirke lånet ditt. Hvis du for eksempel tror du må benytte deg av en avdragsfri periode har du sannsynligvis satt lista for høyt. Forbrukslånet skal hjelpe deg, ikke ta knekken på privatøkonomien. Derfor må du hele tiden veie tilbudene opp mot hva som er realistisk for deg og din økonomi.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende