Rating

Send omtale
forbruslan_admin_@
Sist oppdatert: 29 Mai 2019
før du søker om forbrukslån

Viktige ting å huske på før du tar opp et forbrukslån

I William Shakespeares klassiske skuespill Kjøpmannen i Venedig må helten Antonio låne penger fra pantelåneren Shylock for å hjelpe sin venn Bassanio. Hvis han ikke klarer å betale Shylock tilbake i tide er prisen ett pund kjøtt fra hans egen kropp. Heldigvis er ikke omstendighetene rundt forbrukslån på langt nær så dramatiske nå. Men det er fortsatt viktig å være klar over hvilke konsekvenser et lån vil ha på privatøkonomien, og hvilket lån man skal velge når man først har bestemt seg for å ta det opp.

Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
5,58 - 24,4%
Aldersgrense
20 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(51 Anmeldelser)
 Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr

Lån og gjeld

Lån og gjeld er begreper som på mange måter betyr det samme, men som bringer fram svært forskjellige assosiasjoner hos oss mennesker. Hvis noen spør oss om vi har lån på huset klinger det sannsynligvis litt annerledes enn hvis noen spør om vi har gjeld på huset. Dette er et viktig prinsipp å forstå, fordi gjeld er en direkte virkning av et lån (årsak, eller en cause-effect-relasjon); når du tar opp et lån, tar du i akkurat like stor grad opp gjeld, og det er kritisk å få et bevisst forhold til denne sammenhengen før du eventuelt tar opp et lån. Da vil det være lettere å utarbeide mer realistiske planer for hvor mye man skal og kan låne.

Behovstilfredsstillelse

Vi mennesker har et sterkt instinkt som heter umiddelbar behovstilfredsstillelse. Det betyr at vi har veldig mye lettere for å få intens lyst på noe som står rett foran oss i dag. For eks (en sjokolade, en bil, en veske, et hus) enn å motivere oss selv til å vente på det. Og det er ofte i disse situasjonene mennesker begynner å vurdere om de skal ta opp et lån. For å skaffe seg den tingen de ønsker seg så sterkt. Dette noe kan også være et mer abstrakt behov, som er vanskelig å konkretisere med tanke på gjennomføringsstrategier; bedre økonomi, flere ferieturer, finere kjøkken.

Forbrukslån er lån som på alle mulige måter tilrettelegger for umiddelbar behovstilfredsstillelse. Som oftest kan du låne forholdsvis beskjedne beløp (hvis man sammenligner med for eksempel huslån eller billån), du får lånet innfridd raskt med få krav til inntekt og kreditthistorie. Markedsføringen for disse lånene handler som oftest om at du kan få dette noe du ønsker deg allerede i dag. Med hjelp fra forbrukslåntilbyderen. Og forbrukslån kan være akkurat det som skal til for å gjøre en drøm til virkelighet, så lenge man holder hodet kaldt og husker at når man tar opp et lån, så tar man også opp gjeld. Her er tre viktige ting du må tenke på når du skal søke om forbrukslån.

Har du råd til å betjene lånet?

Dette er det første og viktigste spørsmålet du bør stille deg selv før du en gang tenker på å søke om et lån. I mange tilfeller vil du få innfridd lån selv om privatøkonomien din ikke nødvendigvis kan betjene det. For å finne ut av om du kan betjene et lån. Er du avhengig av å ha en god oversikt over økonomien på hjemmebane; hvor mye penger av lønna di sitter du igjen med på slutten av måneden? Hva bruker du pengene dine på? Dersom du kun bruker inntekten din på essensielle utgifter som leie eller huslån, bilutgifter eller kollektivtransport, internettkostnader, mobiltelefon og mat er det ikke sikkert at du har plass til ytterligere en utgift.

Sett opp et budsjett

Hvis du ikke har oversikt over hvor mye av pengene dine du bruker eller hva du bruker dem på. Det finnes flere måter du kan skaffe deg denne oversikten. Det finnes budsjettprogrammer, du kan sette opp et enkelt budsjett i Excel, eller du kan helt enkelt gå gjennom kontoutskriften din i slutten av måneden. Uansett hvordan du velger å finne ut av hva pengene dine går til er det ekstremt viktig at du gjør nettopp dette i en to-tre måneder slik at du kan gjøre en objektiv vurdering av om du har mulighet til å ta opp et lån.

Når du skal ta denne vurderingen er det også lurt å huske på hvordan vi instinktivt fungerer som mennesker. Vi har svært lett for å være både subjektive og selektive med hukommelsen. Spesielt når vi ønsker oss noe, slik at vi konstruerer en virkelighet. Hvor det er helt uproblematisk å finne rom for noen ekstra tusen i utgifter per måned. Dette kan være til tross for at vi over lengre tid har opplevd det som vanskelig å få privatøkonomien til å gå rundt, og handler i bunn og grunn om at vi er irrasjonelle vesener – vi tenker ikke i logiske rammer når vi har et irrasjonelt ønske.

Så skaff deg en god oversikt over økonomien din og ta en grundig og objektiv vurdering av denne før du søker om lån; hvis du får søknaden innvilget blir det mye vanskeligere å takke nei dersom du skulle oppdage at pengene egentlig ikke strekker til i etterkant av søknadsprosessen.

Hva er rente og hvilken innvirkning har den på lånet?

Du husker Kjøpmannen i Venedig? Renta til Antonio var ett pund kjøtt fra hans egen kropp – dette var altså prisen for å være sent ute med tilbakebetalingen av lånet. Rente handler alltid om hva du må betale for å få et lån; det er dessverre primært snille familiemedlemmer og gode venner som er villige til å låne deg penger helt gratis. Derfor handler rente også om hvor mye banken tjener på at du velger å låne penger fra dem. Renter på huslån og billån er betraktelig lavere enn renter på forbrukslån fordi banken tar pant (en forsikring på lånet) i huset eller bilen. Banker som tilbyr forbrukslån løper en mye høyere risiko når de innfrir søknaden din, fordi de ikke kan ta pant i forbruket ditt.

Renta du får tilbud om er individuell. Den er basert på en kredittvurdering gjort av banken, samt lånebeløpet og nedbetalingstiden din. Rentesatsen på forbrukslån begynner som oftest et sted rundt 8-9% og strekker seg opp til 20-25%. Da er det viktig å ta et steg tilbake og faktisk ta dette innover seg. Hvis du tar opp et forbrukslån på 200.000 kroner over 10 år, med en effektiv rente på 15% per år vil lånet koste 388.477 kroner. Det samme lånet over 5 år vil koste 286.795 kroner. Det er altså gunstig å sørge for at du har god nok økonomi til å betale lånet så raskt som mulig.

Svindel og lokketilbud

Internett har gjort det utrolig enkelt å administrere penger på nett – og det er flott. Vi har alltid tilgang på bankkontoen vår, vi kan enkelt sperre kortene våre. Og vi kan betale regninger uansett hvor vi befinner oss i verden. Denne tilgjengeligheten har imidlertid gjort det enkelt å lure folk som ikke er forsiktige når de oppgir informasjon eller tar opp lån på nettet. Det er ekstremt viktig at du holder hodet kaldt og gjør en grundig sjekk av eventuelle tilbydere før du aksepterer et lån på nett. Sjekk at nettsiden er ekte, og at den har en godkjent sikkerhetsløsning for betaling og informasjonsopplysninger. I Norge bruker for eksempel alle pålitelige banker BankID.

Folkets favoritt
Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
6,86 - 50,00%
Aldersgrense
20 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(122 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 36,215, totalt kr 156,215

Sørg for å være sikker på at banken du søker i har lov til å innfri lån til norske låntakere. Hvis du søker i en internasjonal bank må du være sikker på at banken er godkjent og registrert i Norge. Og ikke minst at den har lov til å operere i Norge. Når du signerer lånepapirer blir du ofte stående som ansvarlig. Da må man passe på slik at du ikke blir stående låst i en situasjon hvor du skylder penger til en bank som ikke er godkjent for økonomisk operasjon i Norge. Send en epost til banken eller ta en telefon og sørg for at du mottar en skriftlig bekreftelse. Slik at alle lovmessige forhold er i orden før du takker ja til lånet.

Les over vilkår og betingelser

Videre må du passe på å lese alle vilkår og betingelser før du signerer for et lån. Disse dokumentene er fryktelig kjedelige å lese og blir ofte skrevet på denne måten nettopp for å unngå at folk leser nøye gjennom. Men når det kommer til lån, og spesielt forbrukslån med høye renter. Må du ta deg tid til å være klokkende klar over hva du går med på. Mange låntilbydere driver med lokketilbud på hjemmesidene sine og i markedsføringen sin. Når du leser finskriften finner du raskt ut av at både rentene og gebyrene er som på alle andre forbrukslån. Som på vurderingsstadiet er din beste strategi å puste med magen og forholde deg objektiv til alt som sies og loves.

Høy konkurranse

Som forbrukere sitter vi definitivt på de beste kortene når det kommer til forbrukslån. Fordi det finnes så mange tilbydere og konkurransen er tøff har vi mulighet til å velge og vrake blant lån. Og finne det som passer best for våre behov. Dersom du har tatt høyde for og vurdert punktene over. Er du mye bedre stilt enn de fleste andre som tar forbrukslån. Og da er søknadsprosessen både effektiv og enkel – og du kan ha drømmebilen- eller ferien i boks på null komma niks.

Finn beste forbrukslån her
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  6,86 - 50,00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 36,215, totalt kr 156,215
 • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  6.82 - 48.76% Eff. rente
  18 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  9,59 - 37,62% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl. geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682.
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  5,58 - 24,4% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
Siste artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Speqta AB
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget