Gå til sidens hovedinnhold

- Forbud kan gi flere skader

Et totalforbud på privat oppskyting av fyrverkeri kan medføre større skader på person og eiendom, tror bransjen.

Importørene av fyrverkeri er ikke sikre på om det vil bli færre personskader eller branner dersom det innføres forbud mot privat oppskytning av fyrverkeri.

- Dersom lovlig fyrverkeri forsvinner, er det trolig at folk vil begynne å lage eget ved å bruke blant annet ugressdrepere og lignende midler. Da vil skadene på mennesker og hus høyst sannsynelig blir mer omfattende, sier leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB), Rolf Terkelsen til iBergen.no.

- Totalforbud er en nødvendig debatt samfunnet må ta, og så må man finne ut hva som er mest fornuftig å jobbe med videre, mener Terkelsen.

Beskyttelsesbriller
Ifølge ham har bransjen selv vurdert denne feiringen og kommet frem til enkelte tiltak, blant annet vil bransjen dele ut beskyttelsesbriller ved salg

Terkelsen er heller ingen tilhenger av brannsjef Eidsnes sitt forslag om å ha fellesoppskytningssteder eller fyrverkeri i offentlig regi.

- Tanken er for så vidt god, hadde det vært slik at Bergen ikke var byen mellom de syv fjell. Hvordan skal for eksempel folk som bor i Loddefjord eller Fana se dette fyrverkeriet? Da må man sette opp busser til disse stedene. Normalt sett feirer folk nyttårsaften i sitt eget hjem, hos venner eller i nabolaget sitt, så de må jo komme seg til disse stedene. Dessuten må man jo ha kvalifiserte mennesker på disse stedene for å sørge for at alt holdes innenfor sikre rammer, fortsetter Terkelsen.

Salg av raketter og stjerneskudd i Hordaland faller trolig med over 15 prosent denne nyttårsfeiringen, sammenlignet med et normal år, først og fremst fordi antall utsalgsdager er begrenset til to.

- Dette er basert på et normalt år, ikke slik som fjoråret da salget også var lavt på grunn av tsunamien, forteller Terkelsen.

Årsaken til tilbakegangen i salget er at innbyggerne i Hordaland og Rogaland kun har fått lov til å kjøpe fyrverkeri to dager denne romjulen.

- Hadde vi hatt en tredje dag ville det vært perfekt, fortsetter Terkelsen.

I Bergen er det i alt tre selskap som driver med import og distribusjon av fyrverkeri. Omsetningen til disse selskapene anslås å ligge på rundt 40 millioner kroner årlig.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus