Gå til sidens hovedinnhold

Forbyr disse flyene i lufta

Men ulykkesflyenes redningsplan er klar.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De kanadiske luftsfartsmyndighetene legger ned påbud om at alle Bombardiers Dash 8 Q-400-fly, verden over, må ned på bakken.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen for den strenge beskjeden er at to fly av denne typen har vært utsatt for ulykker på én uke. Sist var det SAS' fly fra København til Palanga i Litauen som måtte nødlande på flyplassen i Vilnius.

- Det er et universelt flyforbud som kommer fra Canada her i morges, sier direktøren for det danske luftfartstilsynet, Kurt Lykstoft, til Ritzau, ifølge borsen.dk.

Fra anbefaling til forbud
I går anbefalte Bombardier selv å sette Dash-flyene på bakken inntil videre. Det nye påbudet gjelder fly som har hatt færre enn 10.000 landinger.

Samtidig har kanadiske myndigheter nå en inspeksjonsplan klar for alle de rammede flyene. Det er primært snakk om en visuell inspeksjon av hydraulikken i landingsstellet . Når inspeksjonen er utført, kan man, hvis ikke feil blir funnet, sende flyene i luften igjen, ifølge myndighetene.

- Snart i lufa igjen
SAS har 27 fly av type Dash 8 Q-400, og de kan snart være i lufta igjen, ifølge Skandinavisk Tilsynskontor. De forestående undersøkelsene tar bare en dag, og flere fly kan inspiseres parallelt.

- Når inspeksjonene er gjort, er det bare å fly igjen. Det er ikke behov for at noen myndighet gir klarsignal, sier Helge Torp til det svenske nyhetsbyrået TT, ifølge NTB.

Det danske luftfartstilsynet finner likevel ikke denne inspeksjonen betryggende nok for at SAS’ Dash-8 maskiner igjen kan settes i trafikk, og vil avvente for ytterligere undersøkelser, melder borsen.dk.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller