Gå til sidens hovedinnhold

En av disse blir årets bil

Tre finalister står igjen i kåringen av «World Car of the Year».

47 biljournalister fra 24 land startet med en liste med 39 biler. Nå er 36 biler veid og funnet for lette.

Kun tre biler står igjen, og alle tre finnes på det norske markedet:

Det endelige valget av årets bil i verden for 2008 blir kunngjort under den internasjonale bilmessa i New York 20. mars. Vinneren må kunne vise til særdeles gode egenskaper over et bredt spekter. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Svensk jurymedlem
For å delta i kåringen må bilene ha vært i salg på minst to kontinenter over en viss periode. Ingen nordmenn er invitert til å sitte i juryen, men fra Sverige deltar Aftonbladet-journalisten Robert Collin.

For mange er han mest kjent for å ha påført Mercedes en gedigen stripe i lakken da han greide å velte en Mercedes A-klasse i en såkalt elgtest.

World Car of the Year-kåringen er relativt ny (2005) og har som mål å framstå som en verdensvariant av de store kontinentale (og for store land: nasjonale) bilkåringene.

Med tanke på at stadig flere bilmerker bygger såkalte verdensbiler – mer eller mindre like modeller som selges verden over – er det antakelig grunn til å tro at denne verdenskåringen med tida blir mer kjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sport og miljø
I tillegg til prisen for Årets bil skal juryen også finne fram til de beste bilene i enkelte andre klasser. I sportbilklassen finner en tre heite tyske biler:

Også sportsbilene må ha vært i salg over en viss periode og i minst to verdensdeler. Kun biler produsert i mer enn 500 eksemplarer per år blir nominert.

De mer miljøvennlige biler får også sin velfortjente oppmerksomhet. Årets tre utvalgte i denne klassen er:

  • BMW 118d Efficient Dynamics
  • SmartForTwo cdi
  • Volkswagen Passat 1,9 TDI

Her er naturlig nok utslipp og forbruk viktige kriterier, men også selve produksjonsprosessen settes under lupen.

Mer om bil og trafikk finner du i Bilmagasinet.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene