(SIDE2): - Barna er blitt sjefene hjemme og derfor får lærerne problemer med kustus i skolen, mener Frida Boisen.

I kronikken «Ta tilbaka makten i hemmen» forteller sjefredaktør i Göteborgs Tidningen, Frida Boisen at hun mener foreldre er alt for slappe hjemme.

«Det är en stor dag. De flesta föräldrar sätter sig precis bakom ryggen på sin lilla älskling. Fröken hälsar välkommen, förklarar pirret inför uppgiften. Berättar om leken där barnen ska presentera sina namn. En kille gapar rätt ut: «Jag tycker den här leken är löjlig. Jag tänker inte vara med»

Vad gör mamman som sitter bredvid? Fnissar med. Nickar. Bekräftar. Fortsätter att småprata med sin son. Och precis där. Var all lärarens auktoritet bortblåst på ett ögonblick.»

Slik starter hennes kronikk som er den mest delte artikkelen i Sverige i helgen og har mer enn 53 000 delinger på Facebook.

LES HELE KRONIKKEN HER

- Må tørre å prate om at foreldre svikter

- Mange av våre barn har lært at det er helt ok å kjøre over foreldrene hjemme og da blir dette selvsagt et kjempeproblem når læreren skal holde kustus i klasserommet, sier Frida Boisen til Side2.

Hun mener at vi må tørre å prate om at det er foreldrene som svikter i skolen, ikke politikerne, lærerne eller skolen i sin helhet. Hun har fått enorm oppmerksomhet for sin kronikk og er selv ikke overrasket over responsen.

- Jeg har fått delte tilbakemeldinger, og ekstremt mange reaksjoner i sosiale medier. Innboksen min er proppfull . Jeg visste egentlig på forhånd at dette engasjerer stort. Jeg sier jo det ingen tør å prate om. Å snakke om foreldreskap er et ømtålig tema, selvsagt.

- Det handler om å sette dagsorden

Boisen fyrer av salver som at ungene er de nye kongene hjemme, at foreldre syr puter under armene på barna og at foreldre rett og slett ikke orker å være foreldre.

- Det handler om et samfunn der foreldre ikke orker. Vi jobber lange dager og lar foreldreskap være foreldreskap når vi kommer hjem. Men vi må begynne å sette dagsorden igjen. Barna er det viktigste vi har, og jeg savner en debatt på at foreldre må gjøre jobben sin slik at lærere kan lære barna det de skal på skolen. Det er nemlig det de dårlige skoleresultatene handler om, sier hun til Side2.

Selv har hun to barn som går på skolen og i Sverige har debatten rast om de dårlige skoleresultatene og at disse synker dramatisk.

- Det er på tide å snakke om foreldrene og at de må sette tydeligere grenser for barna. Vi må vise hvem som bestemmer og at barna på den måten vet at det også er læreren som bestemmer i klasserommet. Det er det helt basale som svikter og foreldre er nødt til å stille krav til barna og ikke la barna få kjøre over oss fordi vi ikke har tid til å ta akkurat den kampen nå. Da lærer ungene at de kan gjøre hva de vil uansett. Den atferden blir fort adoptert til skolebenken når de får beskjeder av læreren. Jeg tror også barn vil ta ansvar.

Oppfordrer til revolusjon!

Boisen oppfordrer til revolusjon mot det hun kaller dørmatteforeldrene.

- For barnas skyld, for skolens skyld. Gå til revolusjon mot dørmatteforeldrene. Foreldre: Ta tilbake makten i hjemmet og lær barna klassisk ansvar, sier hun.

Dette er ifølge Boisen nøkkelen til et bedre skoleresultat.

Frida Boisen møter motbør fra Christer Hellberg som blogger om skole, livet og lærergjerningen.

- Kast ideen i søpla!

«Frida Boisen synes jeg skal ta makt over mine barn. Hun kan ta sin makt og hele ideen og kaste den i søpla. Her jobber vi i demokratiske former og med medbestemmelsesrett. Her jobber vi med tillit og at vi stoler på hverandre – ikke med makt, skriver han på bloggen sin.

- Jeg er selvfølgelig helt for at vi skal lære våre barn å tenke kritisk og lære dem demokrati og ytringsfrihet. men å ytre seg og bli hørt på er ikke det samme som å ha siste ordet. Skulle hvert barn få bestemme like mye som læreren i klasserommet, så blir det anarki. Det tror jeg ikke gir de beste forutsetningene for et bra arbeidsmiljø og læring, sier Boisen til kritikken.

Frida Boisen har også fått en rekke positive tilbakemeldinger, blant annet på sin Facebook-side.

«Känner igen det från skolvärlden( ja till och med förskolevärlden i viss mån!)Bra artikel»

«Det kan uttryckas på olika sätt men håller i grunden med. Barn gör som vi föräldrar gör. Vi är de första, viktiga förebilderna. Men när det brister (vilket det gör för allt för många barn) är det lika viktigt att det finns andra vuxna som fångar upp.»

«Du har så rätt!!! Tur att någon törs säga något!»

HVA SYNS DU? DEL DINE MENINGER NEDERST I SAKEN.