Gå til sidens hovedinnhold

Slutt å si at du er feit

I verste fall kan du få andre til å utvikle spiseforstyrrelser.

(SIDE2): Det er mulig du synes at lårene dine disser, at magen din henger og at rumpa di er for stor. Men har du tenkt over at din høylytte klaging også kan påvirke dine nærmeste i negativ retning?

Ikke ha fokus på kilo og vekt
Ifølge en artikkel publisert i USA Today, er det ikke mediene eller forventningspress utenfra som er den største påvirkningsfaktoren til et negativt kroppsbilde hos unge jenter. Eksperter hevder nemlig det er mødrene som vil ha størst innflytelse på hva slags tanker og meninger jentene har om sin egen kropp.

- Mødre er kanskje de som har størst innflytelse på datterenes tanker om sin egen kropp og selvbilde, sier barnepsykolog Leslie Sim som arbeider med pasienter med spiseforstyrrelser ved Mayo Clinic.

- Selv om du sier at barnet ditt er nydelig, men samtidig sier at du selv føler deg tykk, kan dette gi en negativ effekt, forklarer hun.

Barnet kan utvikle et dårlig selvbilde og en negativ vrangforestilling om sin egen kropp som i verste fall kan føre til en alvorlig spiseforstyrrelse.

Leslie Sim forklarer også at det er viktig å fortelle tenåringsjenter at det er vanlig at man får litt mer former når man blir eldre og at dette er helt normalt når man kommer i puberteten.

Videre påpeker barnepsykologen at det ikke finnes fasitsvar for hva som er «riktig vekt» for ditt barn og at alle barn og ungdommer har ulike gener og kroppsfasonger.

Påvirkes av kvinnelige familiemedlemmer
Også en kvinnelig rådgiver ved «eGirls on the Run of Hamilton County», en forening som jobber med å inspirere unge jenter til å bli sunne og selvsikre, mener at det kan slå negativt ut at mødre snakker om vekt foran barna sine. Hun er overbevist om at unge jenters negative tanker om seg selv og egen kropp henger sammen med hvordan miljøet er hjemme hos familiene.

- Barna plukker opp ord og oppførsel både fra mamma, mormor og bestemor, sier hun.

Forskning viser gang på gang at det er foreldre av samme kjønn som barnet selv som blir den rollemodellen med størst påvirkning på den lille, skriver den amerikanske avisen. Derfor har ekspertene sterke meninger og tanker om hva mødre bør tenke over når de skal til å ytre sine meninger om kropp og utseende.

- Null snakk om slanking og null snakk om vekt, anbefaler Leslie Sim.

Til slutt tipser hun foreldrene om å aldri kommentere vekta til verken barnet eller andre mennesker.

Kommentarer til denne saken