Gå til sidens hovedinnhold

Mamma Elin: «La barn være barn en stund til»

Elins 9 år gamle datter ble ertet fordi hun ikke hadde merkeklær.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

(SIDE2): «Nei, nå er jeg forbannet! Nå sier vi STOPP».

Slik innleder svenske Elin Petterson Facebook-posten som nå har gått viral. Elin er mamma til en ni år gammel jente, som denne uken kom gråtende hjem fra skolen.

- Mamma, jeg blir mobbet på skolen fordi jeg ikke har merkeklær, sa datteren, mens tårene rant nedover kinnene.

Ber foreldre om hjelp

Elin reagerte umiddelbart. En 9-åring skal ikke bekymre seg for merkeklær eller utseende, mente moren, og skrev et innlegg på Facebook der hun oppfordret foreldre til å gå sammen om én ting: Å sørge for at barn får lov til å være barn en stund til.

I Facebook-innlegget skriver hun først at hun svarte datteren at hun også har merkeklær, det står tross alt H&M i hennes klær.

«Men nei, det svarte jeg absolutt ikke, ettersom hun går i andre klasse og ikke skal ha den blekeste aning om hva vi voksne dømmer/fordømmer/bedømmer andre voksne etter klær, utseende, farge, kropp, status, bil og levestandard. Min datter er ni år og ikke 15 +. Hennes hjerne skal brukes til lek, godteri og gøye ting,» skriver mammaen, før hun senere legger til:

«Min datter skal ikke få høre (eller si til noen andre) at hun er for tjukk, må ha BH før hun har fått bryst eller må ha spesielle klær for å passe inn. Den tiden kommer.»

LES OGSÅ:- Vanlig å skamme seg over at barna har ulike fedre

«BH får man når man har fått bryster»

Elin skriver at hun ikke er klar for at datteren skal bli ungdom ennå. Hun synes ikke at en 9-åring trenger å vite at jakken kostet 900 kroner, eller at buksene kostet 750 kroner og er av fransk design.

«BH får man når man har fått bryster. Og lår, ja de rister når man springer,» skriver hun.

Innlegget er nå delt over 15.000 ganger, og lest av tusenvis av mennesker over hele Sverige.

- Jeg lever ikke i den tro at man skal kunne forandre hele verdensbilde, evolusjonen. Det er klart at det der alltid kommer til å finnes. Men vi burde prøve å beskytte våre barn mot det problemet. La dem leke, sier Elin til Expressen.

LES OGSÅ:Mødre: - Hva er galt med meg? Hvorfor har alle andre det bedre?

Det hun egentlig svarte datteren

«Jeg vil så gjerne, snille voksne foreldre, at vi sammen bestemmer oss for å la barn være barn en stund til. Kan vi ikke bare gå sammen å si: «STOPP! Nå holder det. STOPP til fordommer, utenforskap og utseendefiksering. Kan vi ikke bare, i noen år til, la alle barn få passe inn?»

Elin er glad for at budskapet har nådd ut til såpass mange. Nå skriver hun på Facebook at hun ønsker at de skal jobbe seg frem til en løsning, og ber andre foreldre om innspill.

Helt til slutt i innlegget avslører hun hva hun faktisk svarte sin gråtende datter.

«Jeg svarte: Men lille vennen, hva er merkeklær? Hun svarte: Jeg vet ikke.»

Vil du lese flere saker om foreldre og barn? Lik oss gjerne på Facebook!

Kommentarer til denne saken