Gå til sidens hovedinnhold

Foretrekker norske eiere

LO hadde satt pris på om det var staten som kjøpte plastgiganten Borealis, ikke briter.

Det tidligere Statoil-eide plastselskapet Borealis i Bamble i Telemark er solgt for 2,4 milliarder kroner til det britiske petrokjemiselskapet Ineos. LO hadde satt pris på om det var norske eiere, aller helst med staten i spissen, som plukket opp selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

- Når vi ikke har fått førstevalget, vil vi selvsagt se på dette helt profesjonelt, men vi tror i utgangspunktet det hadde vært enklere hvis vi hadde fått den løsningen vi jobbet for, sier Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi.

Jobbet for statlig gigant
NA24 har tidligere skrevet at Industri Energi har jobbet for at staten skulle kjøpe seg opp i Polymers, som Hydro kvittet seg med i mai. De ønsket videre at staten skulle kjøpe Borealis tilbake til Norge, og danne en børsnotert petrokjemigigant. I stedet er det Ineos som blir giganten. På knappe to uker har de fått kontroll over hele den norske petrokjemi-industrien. I mai bladde de opp fem milliarder kroner for å kjøpe Hydro Polymers. Samtidig har de også fått kontroll over Noretyl, som eies 50/50 av Borealis og Polymers.

Men de er ikke overrasket over at britene plukker opp Borealis også.

- Vi ser det som ganske naturlig at de gjorde det. Når de luyktes med å overta Polymer, er det naturlig at de gikk for å ta Borealis også, sier fagansvarlig i forbundet, Frode Alfheim, til NA24.

Enklere med norske eiere
Han legger til at de ikke er mot Ineos, men de hadde sett mer positivt på en norsk løsning. Det mener LO-forbundet hadde passet inn i den satsingen som nå kommer på norsk gassindustri.

- Jeg håper virkelig at de kjører på, men vi hadde håpet å sikre et norsk-eid selskap. Da hadde vi hatt litt mer politisk styring på dette. Vi hadde hatt et hovedkontor i Norge, som er litt lettere forholde seg til enn et i utlandet, sier han videre.

Positiv statsråd
Kjemimilliardæren Jim Ratcliffe, som står bak Ineos, har forsikret de ansatte at de vil satse på selskapene. Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen er positiv, etter at han har møtt britene.

- I mitt møte med Ineos og Jim Ratcliffe for halvannen uke siden, fikk jeg inntrykk av at de har til hensikt å satse industrielt i Grenlandsområdet. Dagens beslutning ser ut til å være i tråd med dette, sier han i en melding.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs