Gå til sidens hovedinnhold

Bli forfatter før nyttår

Sjekk hvilke bøker som ble skrevet på under en måned.

Du tror kanskje det tar både år og dag å skrive en god roman? Vel, i mange tilfeller er det nok riktig. Mange forfattere kan slite med en bok i flere år, mens andre spyr de ut som om det skulle være, vel, avføring (og i noen tilfeller kan kanskje bøkene også sammenlignes med nettopp det).

Likevel, noen virkelige klassikere er skrevet på under en måned, så det er bare å starte opp datamaskinen og begynne å skrive.

Dostojevski

Dostojevski har flere hørt om enn som har lest. Hans monumentale verk «Forbrytelse og straff» tok selvfølgelig sin stund å skrive. For å få litt pause fra å produsere murblokken pauset forfatteren med å skrive, vel - egentlig diktere, romanen «Spilleren.» Romanen ble riktignok gitt ut to år etter Prestuplenie i nakazanie, som den heter på originalspråket, men ble skrevet (diktert) mens han skrev den.

Jack Kerouac brukte vel egentlig ikke en måned på boken «On the Road.» Det er tross alt syv år med notater som ligger bak boken, men selve skrivingen tok kun en måned. Den ble forresten gjort på sammenlimt papir, skrivingen altså - ikke turen rundt i USA.

Skilpadden og haren

De aller fleste av oss har hørt historien om skilpadden og haren, men visste du at forfatteren - Elizabeth Jenkins - skrev boken på tre uker etter at hun hadde et forhold til en mann som nektet å forlate sin kone? Hun ville forresten aldri snakke om boken etter at den ble gitt ut, kanskje med bakgrunn i forholdet... (nei, du får ikke premie for å gjette hvem som er hvem i boken i forhold til forholdet (men i forhold til det forholdsmessige er det jo forholdsvis lett å gjette).

Den første boken om Sherlock Holmes, «A Study in Scarlet,» ble også skrevet på under en måned (tre uker).

Raskest av alle? John Boyne skrev «The Boy in the Striped Pyjamas» på to og en halv dag... slå den, du.

Kilder: Mental Floss, Wikipedia, SNL

Kommentarer til denne saken