Gå til sidens hovedinnhold

Forfører ikke helt

Når Christopher Nolan byr på en film om to magikere i brutal rivalisering venter man seg det store magiske, og blir littebittegrann skuffet.

The Prestige – USA 2006. Regi: Christopher Nolan. Med Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson, David Bowie og Michael Caine.

Aldersgrense 15 år

Christopher «Memento og Batman Begins» Nolan åpner sin nye film med ordene «følger du nøye med?» Og det er en apetittvekker som filmen langt på vei følger opp til omtrent halvveis.

SE TRAILER:The Prestige (gratis)

Og mer om det skal vi ikke si for dette er en film der studioet har sett seg nødt til å sende ut en advarsel til anmeldere og journalister som skriver om den – ikke avslør for mye av handlingen.

Så undertegnede skal gjøre sitt beste for å unngå det. Men det handler altså om to tryllekunstnere eller illusjonister som fra ung alder blir rivaler da Hugh Jackmans kone dør i et mislykket magisk nummer. Illusjonistene blir begge besatt av å overgå den andre, og som vi vet kan besettelse være en farlig ting.

Klemt mellom dem er Olivia (Scarlett Johansson usedvanlig dårlig utnyttet), en assistent som får betydning for begge.

Christopher Nolan og hans bror Jonathan har skrevet et kløktig manus over Christopher Priests bok, men «The Prestige» blir mer en film om hevn enn magi. Nolan og skuespillerne pløyer dypere og dypere i hevngjerrigheten, mens de magiske triksene ikke er like artige.

Verken Jackman eller Bale fremstilles som helter, men de fremstilles å endimensjonale at denne filmen mangler et følelsesmessig ankerpunkt. Det beste er Michael Caines som magi-oppfinner, David Bowie som vitenskapsmann og Rebecca Hall som Christian Bales hustru.

Mange vil nok ha stor glede i å forsøke å finne ut hva som egentlig foregår i denne filmen, men mange vil også skjønne tegninga før slutten.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping