Gå til sidens hovedinnhold

Unngå en giftig påske

Følg disse tipsene og vær forberedt om uhellet er ute.

(SIDE2): Påsken er tid for kos og samvær, men i noen tilfeller kan fridagene utvikle seg til det rene mareritt.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden her!

Mange legger påskeferien til hytten og nyter kanskje mer primitive omgivelser enn vanlig. Levende lys, parafinlamper, skismurning og tulipaner kan faktisk utgjøre fare om man har barn med seg på turen. Helsedirektoratet gir en oversikt over forgiftningsfarer og gir gode tips til en trygg høytidsfeiring:

Stearinlys og opptenning

Stearin
Dersom barn får i seg litt stearin, er det ingen fare. Stearinet tas ikke opp i kroppen og kommer ut igjen av seg selv, opplyser direktoratet.

Fyrstikker
Fyrstikker er lite giftig og det skal mye til før det er fare for forgiftning. Om mange fyrstikker er spist, oppfordres man å kontakte Giftinformasjonen på telefon 22591300.

Lampeolje og tennvæske (petroleumsprodukter)
Dette kan føre til forgiftninger og svelging av selv små mengder kan gi kjemisk lungebetennelse. Svelging av større mengder kan i tillegg gi andre symptomer, som nedsatt bevissthet.

Tennbriketter
Disse inneholder også petroleum, men vil som oftest være ufarlige på grunn av konsistensen.

Påskeplanter
Mange pynter til påske med årstidens blomster, og påskekaktus, selje og krokus anses som ufarlige planter. Snøklokke kan derimot virke irriterende på grunn av visse innholdsstoffer, og kvalme, brekninger og diaré kan oppstå ved svelging. Om uhellet er ute, oppfordrer Helsedirektoratet til å fjerne planterester fra barnets munn og gi det drikke. Kontakt Giftinformasjonen ved inntak av store mengder.

Hele planten, men også løken hos tulipan, påskelilje og pinselilje inneholder irriterende stoffer som kan gi slimhinneirritasjon, kvalme, brekninger og diaré. Ved inntak gjelder samme råd som ovenfor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skismurning og klister
Skismurning/voks inneholder petroleumsdestillater, men på grunn av den faste konsistensen til skivoks er det liten fare for forgiftning. Ved inntak, gi vedkommende litt å drikke. Stoffer i klister kan imidlertid virke irriterende på hud og slimhinner og kan fremkalle overfølsomhetsreaksjoner som astma og hudreaksjoner. Ved hudkontakt anbefales man å skylle og vaske huden, samt gi litt å drikke ved inntak.

Klisterfjerner kan inneholde stoffer som utgjør forgiftningsfare, og det anbefales å kontakte Giftinformasjonen ved inntak.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken