Gå til sidens hovedinnhold

Når blir sexlivet ditt perfekt?

Sexen er ikke best i begynnelsen av forholdet, viser en undersøkelse.

(SIDE2:) Sex er en viktig del av et parforhold, men mange opplever at den hete sexen fra de første månedene kjølner noe med tiden.

Men blir den egentlig dårligere? Ikke hvis vi skal tro en britisk undersøkelse fra Phillips Intimate Massagers. 3000 personer deltok i undersøkelsen, skriver DailyStar.co.uk.

Blir mer lidenskapelig
Undersøkelsen viser at man har den beste sexen etter 50 måneder i forholdet, omtrent fire år.

Grunnen til at sexlivet er på det beste etter fire år, er at man føler seg helt trygg på å vise kroppen sin for partneren. Det er dessuten da man føler seg mest sexy overfor kjæresten.

Etter fire år føler også mange seg trygge på å komme med nye ideer på soverommet. 60 prosent av deltakerne sier at de var mest klare for å prøve nye ting i senga etter fire år.

To tredjedeler forteller at sexen har blitt mer lidenskapelig med tiden.

- Trygghet og glede
Sexolog Gro Isachsen bekrefter at sexen ofte blir bedre med årene, men man må være litt tålmodig.

- Det vanlige er mye, vill og uhemmet sex i forelskelsesfasen. Så går de fleste over i en fase der rutiner og vaner setter seg. De fleste par finner sin måte å ha sex på, som ofte inneholder mye av de samme ingrediensene. Mange sliter med å få til spenning når forelskelsen går over i kjærlighet, sier hun til Side2.

Hvis man klarer overgangen fra forelskelse til kjærlighet, blir ting bare bedre.

- Når tryggheten på hverandre og på at parforholdet har en fremtid kommer, gjerne etter barn, er det mange som ønsker større variasjon. Da er det mange som finner tilbake til måter å ha sex på som de eksperimenterte med helt i begynnelsen av forholdet, sier hun.

Med tiden blir man tryggere på partneren, og dette er bra for sexlivet.

- Noen år ut i parforholdet har de fleste blitt åpnere i sin kommunikasjon. De ser at respekten går begge veier. Fortroligheten og tilhørigheten er der, samtidig som tryggheten på egen kropp og glede over hverandres nytelse gjør sitt for at begge tør å øke det seksuelle repertoaret, sier Isachsen.

Viktig med kommunikasjon
Wenche Haaland, spesialist i sexologisk rådgivning, er ikke overrasket over resultatene.

- En årsak til resultatet som kom frem av undersøkelsen, er en partner som man er trygg på og hvor en kjenner tenningsmønsteret. Da kan man lettere bygge opp en stemningen og spenningen for sex, slik at partneren blir skikkelig tent. Videre vil man lettere kunne tørre å utfordre hverandre med overraskelser. God kommunikasjon er en forutsetning, sier hun.

- Det forundrer meg ikke
Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samlivsmagasinet Cpunktet.no og innehaver av sexbutikken CecilieKjensli.com. Også hun tror sexen blir bedre med tiden.

- Jeg kjenner ikke til denne undersøkelsen, men det forundrer meg ikke at mange trives best seksuelt etter noen år når de er varme i trøya. I begynnelsen av forholdet er jo ofte aktiviteten ganske høy, men det betyr ikke nødvendigvis at den er så eksperimentell, sier hun.

Hun tror at det kan gå en stund før man ønsker å skape nye rutiner og gjøre noe nytt i senga.

- Det viktigste er å finne noen måter man liker å ha seg på, sette av tid og rett og slett bare kose seg med hverandre. Man kan ikke forvente heftig sex hver gang, men innimellom. Hverdagssex, som jeg er en representant for, er kanskje ikke akkurat så spennende bestandig, men en veldig fin og deilig måte å kose seg med kjæresten på, sier hun.

Ingen pille eller kur
Med årene risikerer man likevel å havne i en rutine som gjør at man mister piffen med partneren. Hva kan man gjøre for å holde sexlivet hett gjennom årene?

- Stadig vekk får jeg spørsmål om hva som kan sprite opp sexen, akkurat som om folk håper på en pille eller kur mot kjedelig sexliv. Sex er litt som slanking. Du må gjøre noe aktivt for å få en endring, så det beste er å ta vare på hverandre, støtte hverandre i hverdagen så man ikke går og gnisser, samtidig som man setter av tid for sex og romantikk jevnlig, sier Kjensli.

Mens noen har stor sexappetitt, er det andre som ikke er like ivrige. Kjensli sier at man uansett bør ha sex jevnlig, for ikke å komme ut av rytmen.

- Glir man fra hverandre og forventer at den andre skal ta initiativet, blir det ikke mye action på lakenet, sier hun.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken