(SIDE2): – Det er i utgangspunktet veldig individuelt, og det er flere faktorer som spiller inn, men veldig viktige parameter for å få et forhold til å fungere er lik bakgrunn, livssyn og klutur, forklarer Lars Fengsrud, familieterapeut ved Familiehjelp til Side2.

Å fortsette å være et par etter den stormende forelskelsen er over, er en utfordring i seg selv, men dette skal ifølge eksperten bli lettere om man har en felles plattform.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Barneoppdragelse vanskelig
Det er ikke bare parforhold som får det vanskelig i familier der det er parter med ulik bakgrunn og kultur. Også barna i slike familier kan få problemer.

– Vi ser faktisk at det i barnevern og omsorgssaker er en overrepresentasjon av familier der en av partene er fra utlandet, og dette gjelder om de så er fra Danmark eller Kina. Man har forskjellige forventninger, og syn på oppdragelse. Da blir det vanskelig for barna, sier eksperten.

Frihet
Fengsrud opplyser at å gi hverandre frihet også er svært viktig i et parforhold, men man må samtidig sørge for at prioriteringene blir riktige.

– Det at man kan videreutvikle seg selv, at man har respekt for hverandre og gir hverandre romslighet er også svært viktig. Man må kunne dyrke sine egne interesser, samtidig som man dyrker parforholdet, sier han.

Ikke alle synes det er like lett å gi frihet, men skal man ha frihet selv, må man også gi sin partner den friheten han eller hun har behov for.

– Noen greier å gi masse rom, mens andre har problemer med det. Det kan være vanskelig for den ene parten å se at visse ting er viktig for den andre. Å lytte til hverandre er viktig. Selv om man ikke forstår hvorfor den andre parten gjør som den gjør, må man prøve å ha forståelse. Her er kvinner litt flinkere enn menn, avslører Fengsrud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

– Sex er kjempeviktig
Sexologer har uttalt at sex er en av de viktigste faktorene i et forhold. Herremagasinet «AskMen» sine lesere avslørte at 97 prosent mener at sex er viktig i et forhold, og 59 prosent sa at et forholdet ikke kunne fangere uten bra og regelmessig sex.

EKSPERTENS TIPS TIL ET BEDRE FORHOLD

  • Snakk om forventninger
  • Vær forberedt på tøffe tider
  • Vær åpen til egne forventninger, og kommunisere disse
  • Se på hva felles forventningene er, og hvor man vil med forholdet

– Ofte er det slik at menn er mest opptatt av kvantitet, og kvinner av kvalitet. Menn er ofte slik at de må ha sex før de kan være nær, mens kvinner må gjerne komme nær hverandre før de kan ha sex, forklarer Fengsrud.

Selv om eksperten ikke mener sex er det viktigste parametere for å få et forhold til å fungere, er det ingen tvil om at det er viktig.

– Det er klart at sex er kjempeviktig. Det er for mange en bekreftelse, og et 100 prosent bevis på at den andre parten er glad i deg, sier han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!