(SIDE2): - Når du kjenner at du brygger på noe, er det lurt å lytte til kroppen, sier Dag Kvale, professor ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus til forskning.no .

- Du får gode signaler. I tillegg kan du gjøre noe så enkelt som å måle tempen. Det er det jo nesten ingen som gjør lenger. Har man feber, er det større grunn til å oppføre seg som man er syk, sier han.

- Ikke irriter slimhinnene
Tommelfingerregelen er at man skal ha en feberfri dag hjemme før man går tilbake på jobben.

- Med en lett forkjølelse kan man oftest gjennomføre en vanlig arbeidsdag - det er nesten alltid en uskyldig virusinfeksjon i starten. Men man bør kanskje ikke irritere slimhinnene ytterligere med fysisk anstrengelse, sier Kvale til nettstedet.

Med minusgrader i hele landet er det også større sjanse for å bli forkjølet. De fleste forkjølelser kommer nemlig om vinteren og fryser du ute i kulda, kan du lettere bli forkjølet. På Helsedirektoratets nettsider får nordmenn nå tips om hvordan vi kan holde varmen og takle vinterkulda, som kom tidlig denne vinteren.

- Har du akkurat vært syk eller forkjølet bør du ta det med ro. De som har astma bør ikke drive kondisjonstrening under 10 minusgrader. Et alternativ kan være å bruke varmemaske, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet. Hun råder folk til å kle seg godt og være i aktivitet, da fryser man ikke så lett. De yngste barna bør man også se godt etter.

Hør på kroppen
Men selv om man holder seg varm er det lett å bli smittet av et forkjølelsesvirus. Gjerne på jobb fra nysende kolleger på datamaskinen ved siden av. Og har du først blitt syk kan det kanskje være lurt å holde seg i ro noen dager.

Førsteamanuensis Anne-Marte Bakken Kran ved Mikrobiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus sier til forskning.no at man bør være hjemme når man føler seg dårlig og er for slapp til å være på jobb.

- Kroppen sier fra når den trenger å samle overskudd. Man blir trøtt og sliten når man har en infeksjon. Det er kanskje fordi man trenger søvn, sier hun.

Bare ni prosent av nordmenn mener det alltid er akseptabelt å sykmelde seg når man er forkjølet med litt feber. Hele 22 prosent mener det aldri er akseptabelt å sykemelde seg i en slik situasjon, ifølge en undersøkelse fra om holdninger til sykefravær i de fem nordiske landene, utført for Nordisk ministerråd i 2007.

HVA ER FORKJØLELSE?
Forkjølelse er en virusinfeksjon i slimhinnene i nese og hals. Snørr og rennende nese er typiske symptomer. Ca. 50% av vanlig forkjølelse skyldes rhinovirus

HVA ER INFLUENSA?
Influensa gir feber og smerter i hele kroppen. Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en vintersesong. Viruset kan enkelte år gi verdensomspennende epidemier med mange dødsfall og er derfor under nøye overvåking.
Ved influensa kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Mageplager er sjeldne, men kan opptre spesielt hos barn. Influensa varer oftest i sju til ti dager. I tillegg til virussykdommen kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjoner i lunger, bihuler eller mellomøre.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

LES MER HELSE HER