Gå til sidens hovedinnhold

Forløsende fra drabantbyen

En prest møter både veggen og kjærligheten. Med et nesten religiøst forhold til svensk film blir ikke «Miffo» noe nedtur.

Miffo – Sverige 2004. Regi: Daniel Lind Lagerlöf. Med: Jonas Karlsson, Livia Millhagen, Ingvar Hirdwall, Isa Aouifia og Liv Mjönes.

Aldersgrense: 11 år.

I samme tradisjon som Lukas Moodyson klarer regissør Lind Lagerlöf å skildre den svenske hverdagen på en direkte og komisk måte. Tragiske menneskeskjebner løftes opp og blir presentert med respekt og kjærlighet. Unge krefter i vårt naboland fortsetter å markere seg.

Tobias er nyutdannet prest med en sosial samvittighet. Han velger å starte sitt virke i en kirke, bortgjemt mellom betongveggene u en sliten drabantby. Budskapet skal ut blant folk som trenger en oppmuntring. Tobias vil gjerne forandre verden.

Med sin småborgelige bakgrunn blir det en tøff oppgave å fylle kirken. Virkelighet er at ingen bryr seg om aktivitetene i Guds hus – uansett hvor tung hverdagen er.

Oppi all elendigheta treffer Tobias rullestolbrukeren Carola. Ei jente som vekker mange følelser i den unge mannen med det store hjertet. Herfra og ut er det kjærligheten som rår for de fleste av rollefigurene til regissøren. Sosiale forskjeller gjør allikevel sitt til at det ikke går helt knirkefritt for noen av partene.

Det hjelper ikke at det er misfosteret (miffo) han virkelig elsker. Av praktiske årsaker kan kanskje gammelkjæresten Jenny være en bedre match. Valget mellom en trygg og en usikker tilværelse ligger hele tiden og lurer.

Lind Lagerlöf greier på mesterlig vis å tegne et nøkternt bilde av både borgerskapet og sosialklienter. Tobias må både kjempe mot likegyldighet og bedrevitere i sin naive kamp for en bedre verden. Vi sitter igjen med både glede og sorg etter å ha overvært nok en tragikomisk historie fra flinke svensker.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien