Gå til sidens hovedinnhold

Forsetter for 2008

Få skikk på privatøkonomien i det nye året.

(NA24-KOMMENTAR): Så stunder det mot nyttårsfeiring – og tilhørende forsetter. La oss nå si du både har sluttet å røyke, kvittet deg med overflødige kilo og tatt deg mer tid til familien. Kanskje er det på sin plass med noen privatøkonomiske forsetter?`

Her er noen forslag. Rekkefølgen er ikke tilfeldig. Det er ingen vits i å kjøpe aksjefond samtdig som du sliter med kredittkortgjeld.

Ikke pirk med småposter. Konsentrer deg om å få de store tingene på stell.

1. Ikke lev over evne. Det første rådet er både banalt og samtidig det vanskeligste å følge. Men det er essensielt. Du får aldri orden på økonomien med mindre du er i stand til å legge til side litt penger til uforutsette utgifter og starte langsiktig sparing. Få pengene til å jobbe for deg i stedet for mot deg. Alternativet er evige bekymringer og mas.

2. Skaff deg uføreforsikring. Skaff deg livsforsikring hvis noen er avhengige av deg. Ja, det kan gå galt med deg også.

3. Betal ned kredittkortgjeld, forbrukslån, billån og alle andre lån med høy rente. Slike lån har ofte opp til 20 prosent rente. De er gift for privatøkonomien. Så høy avkastning er det i praksis umulig å få på sparepenger, og dermed blir alt annet du gjør ødelagt av disse lånene. Et alternativ er å konsolidere alt inn i et større boliglån hvis du har mulighet. Men da må du unngå å ta opp nye smålån. Klarer du det ikke, må du gjøre drastiske endringer.

4. Skaff deg best mulig boliglånsrente hvis du eier bolig. De siste årenes boligoppgang gjør at du gjerne har bedre pantedekning. Bytt bank hvis du ikke får den renten du kan få i en annen bank. Det er mye penger å spare over tid.

5. Sett til side en slump penger på høyrentekonto eller i pengemarkedsfond. Hvor mye avhenger av livssituasjon, men tre måneders nødvendig forbruk kan være et greit utgangspunkt. Dermed unngår du å ta opp dyr gjeld når det uforutsette inntreffer.

6. Benytt BSU full ut hvis du er under 33 år. Skattefordel og god rente er gull verdt.

7. Start langsiktig sparing. Det viktigste er ikke hvor mye du sparer, men at du gjør det jevnt og trutt, i gode og dårlige tider. Litt er mye bedre enn ingenting. Unngå gebyrfeller som garanterte spareprodukter og eiendomsfond. Er du relativt ung, bør mesteparten eller endog alt plasseres i aksjemarkedet. Det enkleste er aksjefond. Når du blir eldre, kan du gradvis prioritere obligasjonsfond, pengemarkedsfond og høyrentekonto.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
God jul, her er en hundrelapp
Et eventyr om hedgefond
Fest for rentenister
Pass deg for konkurs
Bomull i hodet

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Kommentarer til denne saken