En rekke bilsvindelforsøk avdekkes årlig av forsikringsselskapet If.

- Det hender vi virkelig sperrer øynene opp for utspekulerte svindelhistorier, sier informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, til Nettavisen.

Det hender vi virkelig sperrer øynene opp

En klassiker er murstein på gasspedalen på dumpete biler. Men de har mer å le av på julebordene i forsikringsbransjen. Mye mer. Her er lista over noen av de frekkeste - og dummeste:

Talentløst
En If-kunde hadde vært så uheldig at han hadde kjørt av veien. Bilen hadde store skader, og dette meldte han til forsikringsselskapet.

- Etter hvert viste det seg at han selv hadde tauet bilen til åstedet, dratt den langs en fjellskrent og faktisk tauet bilen hjem igjen, forteller Frostad.

Skadelysten hadde ikke stoppet der. Vel hjemme hadde han påført bilen ytterligere skader.

- Der hadde han kjørt en gaffeltruck inn i siden på bilen flere ganger! Deretter meldte han skaden til forsikringsselskapet, sier Frostad.

Det finnes flere eksempler på talentløse bilsvindlere. For litt siden kjørte en mann fra Trøndelag av veien, og fronten ble skadet.

For å sikre seg at bilen ble kondemnert, gikk mannen opp på panseret og sparket inn frontruta. Deretter sparket han inn forskjermene på bilen.

- Dette var ikke lett å se da bilen var våt. Men inne hos Falken la man raskt merke til fotavtrykkene og svindelen ble avslørt, forteller Frostad.

Etter hvert viste det seg at han selv hadde tauet bilen til åstedet, dratt den langs en fjellskrent og faktisk tauet bilen hjem igjen

Søt hevn
- Et morsomt tilfelle er den unge gutten som kjørte i grøfta med kjæresten som passasjer, forteller Frostad.

Den unge føreren så da sitt snitt til å få bilen hellakkert. Da var det vel naturlig at han valgte selv å påføre bilen ytterligere skader på tak og panser, før han søkte om erstatning.

- Etter en kort periode gikk kjæresteforholdet hans over styr. Den unge jenta må ha søkt etter en hevn, og kontaktet oss og fortalte rett ut hva som hadde hendt. Da ble den unge gutten stilt for retten for forsikringssvindel, forteller Frostad med et smil.

Frekke bilforhandlere
Folk som har kjøpt bil i utlandet, for eksempel i Tyskland, har som regel ingen betenkeligheter når de har fått bilen importert til Norge.

- Men det har hendt at noen av disse bilkjøperne har funnet parkeringsplassen tom en tidlig morgen. Uten tegn til tyveri, den har bare forsvunnet i løse luften, sier Frostad.

Det har da vist seg at den utenlandske bilforhandleren faktisk har beholdt en ekstra bilnøkkel, og tatt seg bryet med å reise etter helt til Norge. Her rapper forhandleren bilen og kjøre avgårde tilbake til hjemlandet.

- Dette skjer faktisk! Derfor er det viktig å forhøre seg med en bilforhandler om hvor mange bilnøkler som er utstedt på bilen du kjøper, sier Frostad.

Ferrari til besvær
En Ferrari-eier leverte bilen sin til kameraten og ba ham sørge for at den aldri ble funnet.

Han var raskt ute til å melde bilen, som hadde en verdi på 1,4 millioner kroner stjålet.

Bilen ble etter hvert holdt skjult av flere venner. Det spørs hvor gode kamerater dette må ha vært, for den ene fikk plutselig en god idé om å ringe til If.

- Utrolig nok forsøkte han da å innkassere finnerlønn for bilen som han hadde mottatt til oppbevaring, forteller Frostad.

Svindlerne ble raskt tatt og straffedømt.

Les også:

Rådyr forsikring for unge

Så mye koster bilen deg

Raske penger?
For litt siden holdt det til en ungdomsgjeng på Larvik som trodde de hadde funnet den letteste måten å tjene penger på.

- De drev med såkalte arrangerte kollisjoner. De lå og lurte på gatehjørner hvor de visste at folk var usikre på trafikkreglene, og kjørte rett i uskyldige førere som fikk skylden for krasjet, sier Frostad.

De lå og lurte på gatehjørner hvor de visste at folk var usikre på trafikkreglene, og kjørte rett i uskyldige førere som fikk skylden for krasjet

Ved slike ulykker kan man kreve kontanterstatning.

- De fikk penger utbetalt, og flikket på bilen og banket ut bulkene. Så la de seg etter neste offer. Dette var så omfattende at de ble straffedømt for dette, sier Frostad.

Svindel med dagsprøvekjennetegn er heller ikke ukjent for If.

Dette er et rødt bilskilt som man kan kjøpe hos biltilsynet. Skiltet skal kun gjelde for prøvekjøring av bil, og flytting av bilen fra A til Å. I tillegg følger det med en ansvarsforsikring på disse skiltene, og dette kan utnyttes på det groveste.

- Vi har hatt tilfeller hvor bilister med slike type skilt har alliert seg med en god venn og arrangert en kollisjon, sier Frostad.

Flaut
- Vi har også opplevd en rekke ganger at folk har dumpet bilene sine. Det kan være i sjøen eller utfor en fjellskrent. Dette skjer over hele landet, sier Frostad.

Ved slike tilfeller har eieren av den «stjålne» bilen fastholdt at han har kontroll over alle bilnøkler, for å ha sitt på det tørre og ha retten til en saftig kontanterstatning.

... det flaue for svindleren er at vi ofte finner den dumpete bilen med nøkkelen i og en murstein på gasspedalen

- Her har vi et godt samarbeid med politiet, og det flaue for svindleren er at vi ofte finner den dumpete bilen med nøkkelen i og en murstein på gasspedalen. Da er det jo ingen tvil om at dette er en forsikringssvindel, sier Frostad.

Det siste fra Nettavisen Motor:


- Vegvesenet: - Vi beklager selvsagt

- Sjekk den purka

- Her er den farligste bilen

Harde straffer
Det finnes strenge straffer for slike typer svindler.

- Kjører man av veien, og overdriver skadekravet eller gir uriktige opplysninger til forsikringsselskapet, så risikerer man inntil tre års fengsel, sier Frostad.

Dersom man med vilje fremkaller en skade eller dikter opp et forsikringstilfelle er strafferammen inntil seks års fengsel.

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.