Gå til sidens hovedinnhold

Forsiktig oppgang i USA

Etter tirsdagens skrell, hever Wall Street hodet.

Etter en fryktelig tirsdag er investorer forsiktig positive, onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag ble en svært mørk dag på Wall Street. Indeksene var ned mellom 1,1 og 1,4 prosent. Resultatvarsel og problemer i boligmarkedet, kombinert med høy oljepris ble for mye for amerikanerne.

S&P 500-indeksen er opp 0,04 prosent til 1.510,79 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er opp 0,18 prosent til 2.643,79 poeng. Dow Jones Industrial-indeksen, som utgjøres av tredve av de største selskapene i USA, er opp 0,09 prosent til 13.514,22 poeng. Oppgangen er ikke stor, men likevel klar.

Tirsdag sa kredittratingsselskapet StanStandard & Poor’s at de vil senke kredittratingen på obligasjoner for 12 milliarder dollar (696 milliarder dollar) fra forskjellige såkalte subprime lånetagere. Dette er obligasjoner utstedt av selskaper med dårlig kreditthistorikk, med tilsvarende høy rente. Videre vurderer de å sette ned ratingen på mange flere, og dette bekymrer markedet.

- Den altoverskyggende bekymringen er i hvilken grad subprimebekymringer sprer seg til resten av det finansielle systemet, sier Art Hogan, sjefsstrateg hos Jefferies & Co. til Marketwatch.

- På noen dager, som i går, tar frykten overhånd. Men på andre dager ser det ut til at det ikke vil gå så ille, forsetter Hogan.

- I tillegg har vi ikke hatt en robust inntjening, foreløpig, sier Hogan og refererer til tirsdagens resultatvarsel.

- Det er ennå for tidlig til å kalle sesongen en skuffelse, men vi fikk ikke den gode starten vi ønsket.

Oljeprisen er rekordsterk i USA om dagen. Den amerikanskhandlede WTI-oljen, som tradisjonelt ligger lavere enn nordsjøoljen, handles for 73,03 dollar fatet ned 0,22 prosent. Oljen blir en viktig sak onsdag, siden lagertallene blir presentert 16.30 norsk tid.

Aluminiumsgiganten Alcoa er fortsatt på dagsorden, ettersom det har kommet frem i flere aviser at oppkjøpsmålet Alcan er i snakk med gruvekjempen Rio Tinto om en fusjon for å hindre Alcoas oppkjøpsplaner. Alcoa faller prosent til dollar.

Aksjeeiere i bioteknologiaksjer bør følge med i kveld. USAs kanskje viktigste biotekselskap, Genentech, presenterer resultater etter Wall Street stenger. Yum Brands, som eier fastfoodgiganten Pizza Hut, kommer også med tall.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai