Gå til sidens hovedinnhold

Forskere har klart å forlenge liv

Har funnet kommandosenter for aldring.

En amerikansk forskergruppe ved Albert Einstein College of Medicine i New York har identifisert mekanismer i hjernen til mus som kan manipuleres slik at livet forkortes - og forlenges.

Forskerne har publisert funnene sine i en artikkel på nature.com.

Det biologiske kommandosenteret for aldring synes å være lokalisert i hypothalamus, et område i hjernen som tar seg av mange av de automatiske prosessene i kroppen. Senteret kalles ofte for kroppens «autopilot».

Det er også i hypothalamus nervesystemet forbindes med det systemet som styrer kroppens hormonproduksjon. Og nettopp dette var viktig for forskerne som kan ha oppdaget en nøkkelfunksjon i kroppens aldringsprosess.

«Aldringsstoff»

Forskerne oppdaget at et spesielt type stoff, proteinet NF-kB, ble mer aktivt i hypothalamus etter hvert som musene ble eldre. Da forskerne blokkerte stoffet, levde musene opp til 1100 dager.

En mus lever vanligvis i mellom 600 til 1000 dager.

Da forskerne stimulerte NF-kB, døde alle musene innen 900 dager.

Tester av seks måneder gamle mus uten «aldringsstoffet» viste at dyrene hadde mer muskler og bein, bedre hud og større læreevne enn kontrollmusene.

- Vi er svært begeistret over resultatene. Det støtter ideen om at aldring er mer enn en passiv nedbryting av forskjellig vev. Det er under kontroll, og kan manipuleres, sier forsker Dongsheng Cai ved Albert Einstein College of Medicine til avisen The Guardian.

Kan forhindre alderssykdommer

Studien gir håp om at medisin kan sakke den naturlige aldringsprosessen og forlenge menneskers liv. Men kanskje viktigere, at man er på sporet av behandling som kan forhindre alderssykdommer som diabetes, hjerteproblemer og Alzheimers.

Dongsheng Cai og kollegaene oppdaget også at NF-kB senket nivået av hormonet GnRH, som spiller en sentral rolle i kroppens fruktbarhet og produksjon av sperm og egg.

Da musene fikk en daglig dose med «fruktbarhetshormonet», fant de ut at dette og økte dyrenes levetid, og førte til og med til nye nevroner i hjernen.

- Ideen om at adlring kan påvirkes av hormoner i hjernen, er av enorm interesse for vitenskapen. Men med tanke på de mange effektene av disse hormonene har, må vi studere dette grundig før det brukes til behandling av diabetes, hjertesykdommer og Alzheimers, sier forskerkollega Bruce Yankner ved Harvard medisinske fakultet til avisen.

Jakten på ungdomskilden er langt fra ny, og vitensskapen hevder å ha kommet et godt stykke på vei i letingen.

På tampen av 2011 hevdet forskere ved det prestisjetunge Harvard medisinske fakultet at kan ha funnet kilden til å regenerere menneskelige organer.

Forskerne ble overrasket over forskningsresultatene. De klarte ikke bare å sakke ned, men også å reversere aldringsprosessen på mus. Prosessen skal være overførbar til mennesker.

Forskerne ble overrasket

Resultatene kan få en dramatisk innvirkning på helsetilstanden til eldre mennesker, ved å redusere sykdommer som demens, slag og hjerteproblemer samt øke livskvaliteten på en stadig større gruppe av eldre mennesker, skriver avisen.

- Det vi så hos disse dyrene var ikke at aldringsprosessen sakket ned eller stabiliserte seg. Vi så en dramatisk tilbakegang, og det var uventet, sier forskningslederen Ronald DePinho, ifølge Nature.com.

Genmanipulasjon

Vitenskapen har ikke full oversikt over hvordan mennesket aldres, men forskere har identifisert en rekke faktorer. Blant annet skader partikler som kalles frie radikaler kroppens celler, og vi vet at røyking og ultrafiolett lys bidrar til aldringsprosessen.

Harvard-forskerne fokuserte på en prosess knyttet til celledeling og nedbrytingen av et beskyttende «lokk» kalt telomer.

De fleste cellene i kroppen har 23 par kromosomer som inneholder DNA, og i enden av hvert kromosom finnes det beskyttende lokket. Men hver gang cellen deler seg kortes lokket ned, inntil cellen til slutt dør eller slutter å fungere. Man regner med at denne prosessen har en del med aldringen å gjøre.

Det forskerne gjorde var å genmanipulere mus som manglet et enzym som hindrer nedbryting av telomer. Resultatet var at musene eldet svært raskt. Deretter fikk musene injeksjoner som aktiverte enzymet igjen - og det var dette som reverserte aldringsprosessen.

Naturlig forsvar mot kreft

Problemet med overføre prosessen til mennesker er at vi slutter å produsere telomer i voksen alder. En regner med at årsaken er et evolusjonsmessig kompromiss som stopper celler fra å vokse ut av proporsjoner og bli til kreft.

Ifølge DePinho tror forskerne at denne typen behandling av mennesker antakelig vil være trygg dersom den anvendes på unge mennesker som ikke har uoppdagede, små mengder av kreftceller i kroppen.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken