(SIDE2): Sensorisk metthet betyr at du blir lei av smaken før du blir mett. Sjokolade er en matvare man blir fort sensorisk mett av. Men det har en del produsenter nå funnet løsningen på, skriver forskning.no.

Nina Veflen Olsen, forsker på forbrukere og mat ved forskningsinstituttet Nofima Mat, forteller at salt i sjokoladen gjør at du spiser mer av den.

- Det er fordi det da er det større variasjon i smaken. Det er derfor sjokolade og en pose potetgull ofte går fortere ned enn bare sjokolade alene. Med salt i sjokoladen spiser de aller fleste mye mer enn de ville gjort ellers, forteller Olsen til nettstedet.

I Norge har for eksempel Nidar en sjokolade som inneholder både salt maissnacks og sjokolade. Både i poseform og formet som en sjokoladebar.

Spiser mindre
Forskeren forteller også at ensformig mat kan gjøre at du spiser mindre av den.

- Dersom du spiser rester av gårsdagens middag, er maten kanskje ikke like interessant som dagen før. Varer maten lenge nok til at du spiser restemat på dag to også, blir den enda mindre interessant, sier hun.

Bakgrunnen er en studie som er publisert i American Journal of Clinical Nutrition. Forskerne fant at folk – det være seg normalvektige eller overvektige – spiser mindre av en matvare dersom de må spise den ofte. Forskerne mener dette kan være et viktig funn i kampen mot den økende overvekten i vestlige land, skriver forskning.no .