Omdømmet til religiøse mennesker møter daglig nye «utfordringer». Om det ikke er tilknytning til vold og terror, er det koblinger til medlemsjuks, tukling med barn, maktutøvelse og det som verre er.

Nå viser ny forskning at det også står dårlig til med de religiøses hjerner.

Forskere ved Case Western Reserve University og Babson College har undersøkt menneskets spesielle forhold til religion, og resultatene de har funnet frem til er mildt sagt overraskende.

Les også: Geniene hos Domino’s bytter ut pizzabudet med roboter

Her kommer sjokkpåstandene på rekke og rad:

  • Religiøse mennesker er statistisk sett mindre intelligente
  • Religiøse mennesker styres av følelser
  • Ateister har mest til felles med psykopater.

Jupp. Med tabloide øyne ser det altså ikke ut til at ateistene gjør det stort bedre i kortform. Forskerne fra Case Western fant dessverre ut at gruppen som hadde mest tilfelles med psykopater var nettopp ateistene.

Med psykopater menes ikke den klassiske Hollywood-psychoen, men heller den forholdsvis store andelen av befolkningen som mangler empati.

Les også: Den store ostesvindelen — Parmesan viser seg å være ...

Nå er det kanskje greit å melde at formålet med denne studien ikke var å rakke ned på religiøse, men snarere å kikke nærmere på noen merkelige fenomener knyttet til religion, og den konstante kampen mellom religion og vitenskap.

Forskerne mener at konflikten mellom religion og vitenskap kan skyldes måten hjernen er konstruert på.

For eksempel viser det seg at det er flere kvinner enn menn som er religiøse, og forskerne mener dette kan ha sammenheng med hvor empatisk man er i utgangspunktet. Undersøkelsen viser at religiøse mennesker er mer empatiske og mer sosiale.

Og jo mer empatisk man er som mennesker, jo større er sjansen for at denne personen også er religiøs.

Les også: Overtroiske folk er visst litt treigere i nøtta — men de har også en stor fordel

Forskerne tror det er blitt slik fordi når hjernen beveger seg inn på religiøse forestillinger, legger den om fra analytisk til empatisk tankegang og at det er en sterk sammenheng mellom det å være et empatisk menneske og det å være religiøs.

Om du er religiøs, betyr ikke det at du dermed er dum, og ifølge forskerne kan man fint kombinere religion og vitenskap — så lenge du er smart nok.

Forskerne viser til boken « 100 years of Nobel Prizes» som tar for seg 654 nobelprisvinneres forhold til religion. Av disse var rundt 89,5 prosent tilhørende én av til sammen 28 religioner, mens de resterende 10,6 prosentene enten var agnostikere, ateister eller fritenkere.

– Det er fullt mulig å være religiøs og samtidig være en god vitenskapsperson, sier forskningsleder og professor Tony Jack ved Case Western i følge Science Daily.

Studien er publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Plos One, og du kan lese hele herligheten her.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Zika-virus påvist i norsk oppdrettslaks

Dette skal du gjøre hvis du sitter fast i kvikksand

En sovende vulkan har nettopp våknet til live i Alaskas villmark

Folk som er hissige i trafikken kan være smittet av en parasitt i hjernen