Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan være tegn på hjertesykdom

Spesielt yngre menn bør være oppmerksomme.

(SIDE2:) Skallede menn kan ha økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Hårtap
En større studie som nylig ble publisert i tidsskriftet BMJ Open har sett på sammenhengen mellom menn som mister hår og hjertesykdommer som infarkt og hjertekrampe.

Studien viser det er høyere forekomst av koronar hjertesykdom blant menn som får måne, enn blant menn som beholder hårmanken, skriver forskning.no.

Koblingen er sterkere hos de med størst hårtap. Hårfeste som er lengre bakover er derimot ikke tegn på noen økt risiko.

De japanske forskerne som har står bak studien mener det bør gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle om menn som mister mye hår bør sjekkes for risikofaktorer for hjertesykdom.

Nå skal det sies at det tross alt er en del menn som opplever å bli tynne i håret med alderen. Forskerne påpeker derfor at særlig yngre menn som mister mye hår og får måne, bør vurderes for en hjertesjekk.

Farlig med overvekt
Studien baserer seg på flere tidligere studieresultater som er gjennomført på feltet. Seks tidligere observasjonsstudier fra 1993 til 2008, med 36 990 deltakere, danner grunnlaget for den nye studien.

I tre av studiene fulgte man skallede menn over en lengre tidsperiode, fra 11 til 14 år. Disse analyseresultatene antyder at mennene som var betydelig tynnhåret på hodet hadde 32 prosent økt risiko for sykdom i hjertets kransarterier, sammenlignet med menn med håret i behold.

Men selv om denne metastudien kan indikere en kobling mellom hårtap og hjertesykdom, så er det viktigere å være opptatt av midjemålet.

Det mener en talsperson for British Heart Foundation.

Dette skyldes at overvekt og fedme er en selvstendig risikofaktor for hjerte- og karsykdom. I tillegg blir også røyking og inaktivitet sett på som to risikofaktorer som kan bidra til hjerteinfarkt.

Knyttet til andre risikofaktorer
Forskerne kan ikke gi noen sikre forklaringer på denne eventuelle koblingen, men legger frem noen alternativer.

De trekker blant annet fram at det tidligere er påvist koblinger mellom skallethet og forstadium til diabetes, metabolsk syndrom eller høyt blodtrykk. Dette er også risikofaktorer for hjerteproblemer.

En annen mulighet er at hårtap og kornonar hjertesykdom er koblet til hverandre gjennom mekanismer som forhøyet insulinmengde i blodet, kroniske betennelser og økt følsomhet for testosteron.

LES FLERE HELSESAKER FRA SIDE2:

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken