Gå til sidens hovedinnhold

Søkte og fikk 20 millioner

- Det kom litt som en bombe, sier forskeren i Bergen.

(SIDE2): Hvor kommer stemmene fra i hodet hos schizofrene? Hjerneforsker og professor Kenneth Hugdahl ved Haukeland universitetssykehus og UiB har fått tildelt 20 millioner kroner over fem år på å finne det ut, skriver Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det kom litt som en bombe denne tildelingen, men den gir oss unike muligheter til å drive langsiktig forskning på et meget høyt nivå, sier professor Kenneth Hugdahl. Han er Nordens fremste hjerneforskere og leder forskningsgruppen i kognitiv nevrovitenskap ved Universitet i Bergen (UiB), fMRI-gruppen ved Haukeland universitetssykehus.

Tildelingen er et European Research Council (ERC) Advanced Grant, og fordeles over fem år.

Forskningen skjer blant annet ved hjelp av funksjonell magnetresonans avbildning av hjernen. Disse såkalte fMRI-undersøkelsene skjer ved å ta bilde av pasientens hjerne i en MR-maskin. Maskinen består av en stor og kraftig ringformet magnet som virker i samspill med radiobølger og datateknologi slik at det er mulig å se hjernens funksjoner.

- I søknaden min fokuserte jeg sterkt på en problemstilling: Hvordan oppstår hørselshallusinasjoner ved schizofreni i hjernen? Dersom man klarer å finne frem til mekanismene i hjernen som gjør at schizofrene hører stemmer, er det et stort gjennombrudd, forklarer Hugdahl.

Hørselshallusinasjoner er et av de mest alvorlige symptomene på schizofreni. Om lag 1 prosent av befolkningen har diagnosen schizofreni, og av disse har 90-95 prosent hørselshallusinasjoner.

Tildelingen ERC Advanced Grant betraktes som en av de gjeveste utmerkelser en kan få innenfor EU sine forskningsprogrammer, og tildelingen til Hugdahl er en av de ytterst få som er gitt til Norge noensinne.

Kommentarer til denne saken