Tutankhamon er en myteomspunnet og fascinerende farao som regjerte i Egypt fra omtrent 1334 til 1324 før Kristus.

Gravkammeret hans ble oppdaget i Kongenes dal i 1922. Her fant arkeologene en balsamert konge surret i lin og med gullmaske.

Unik penis

Da arkeologene fant graven, hadde Tutankhamon en 90 graders vinkel på penisen. Penisen falt senere av, men mysteriet rundt den besto. Foreløpig har man ikke visst hvorfor de valgte å gravlegge ham slik, men en ny studie kan ha funnet svaret, skriver LiveScience.com.

Det er egyptolog Salima Ikram som har utført studien, som er publisert i tidsskriftet Études et Travaux. Ifølge Ikram er Tutankhamons penis unik.

- Så vidt jeg vet, har ingen annen mumie blitt funnet med erigert penis, sier hun til LiveScience.

Hedrer Osiris

Ikram mener at faraoen ble balsamert slik for å ligne på Osiris – hersker over dødsriket og fruktbarhetsgud.

Myten om Osiris forteller at han ble drept og partert av sin bror, og kroppsdelene ble spredt rundt i landet. Men Osiris kone – og søster – Isis fant alle, bortsett fra penisen, som var spist av en fisk. Derfor lagde hun en ny penis, og satte kroppen sammen igjen med hjelp av lin. Hun forvandlet seg til en fugl og fløy over den erigerte penisen. Dermed unnfanget hun et barn.

Denne myten er opphavet til mumifiseringen i Egypt. Ikram tror at fordi Osiris ble balsamert med en erigert penis, ville de gjøre det samme med sin farao.

Det var Osiris som avgjorde hvem som fikk komme inn i dødsriket og hvem som hadde fortapte sjeler. Folk ønsket derfor å vise sin hengivenhet til guden ved sin død, slik at han ville ta imot dem.

Tutankhamon var trolig sønn av en farao som var sterkt mislikt i Egypt, fordi han prøvde å erstatte egypternes mange guder med bare én gud, Aten. Ikram spekulerer i om presteskapet derfor fryktet at Osiris ville bære nag til Tutankhamon og ikke ville slippe ham inn i dødsriket.

- De kan ha ment at den vanlige måten å fremstille kongen på ikke var tilstrekkelig, så de preparerte kroppen slik at den enda tydeligere enn vanlig understreket kongens guddommelighet og hans identifikasjon med Osiris, skriver Ikram.

Flere indikasjoner

Det er også andre tegn som tyder på at balsameringen av faraoen ble gjort for å hedre Osiris. Blant annet var kroppen til Tutankhamon dekket av en svært væske som gjorde huden svart, noe som kan ha blitt gjort for å etterligne fruktbarhetsguden.

I tillegg manglet Tutankhamons hjerte, og dette kan ha vært et symbol på at Osiris ble partert.

Et annet tegn på at Ikrams teori stemmer, er at et maleri i gravkammeret viser Tutankhamon som Osiris.

- Dette er unikt i Kongenes dal: Andre gravkamre viser kongen omfavnet av Osiris, eller at de hyller ham, sier hun.

Ikram påpeker at teorien hennes må diskuteres videre og at dette ikke nødvendigvis er fasiten.

Kilder: LiveScience.com, Store norske leksikon, Academia.edu.