(SIDE2): Studenter som sitter oppe og leser om nettene bør vurdere å endre på søvnvanene sine. Ikke bare er man bedre uthvilt til eksamen, forskning viser at mens man sover bearbeider hjernen alt man har lært i løpet av dagen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ikke en passiv tilstand
Studien viser at deltakere som lærte å spille et TV-spill om morgenen eller kvelden gjorde det bedre etter en god natts søvn fordi hjernen hadde brukt natta på å absorbere den nye kunnskapen, skriver Yahoo!Health.

- Dette viser at søvn ikke er en passiv tilstand hvor man ikke får noe informasjon. Det viser også at folk som holder seg våken for å lese ikke gjør seg selv en tjeneste, sier Howard Nusbaum ved University of Chicago.

Presterte bedre etter søvn
I undersøkelsen deltok 200 studenter, de fleste kvinner. Et fåtall hadde erfaring med tv-spill og ble lært å spille «Quake 3» og «Unreal Tournament», hvor man skal skyte på fiender. En gruppe fikk lære det om morgenen, mens en annen gruppe spilte om kvelden. Deltakerene ble testet 12 og 24 timer etter opplæringen, og det viste seg at alle hadde bedre resultater etter å ha sovet. De som trente tidligst gjorde det dårligere om kvelden, men bedre igjen om morgenen. Det de hadde glemt fra tidligere ble bearbeidet gjennom natten.

Nusbaum tror folk møter på mange hinder, som gjør at man glemmer hva man har lært, i løpet av dagen. Forskeren vet enda ikke hva som forårsaker hindrene. Han vet heller ikke hvor stor rolle drømmer spiller inn, men sier det kan hende at enkelte drømmer trener opp hjernen.

En annen søvnforsker, Jerry Siegel, er enig i at mangel på søvn kan være negativt for prestasjoner. Han er imidlertid ikke overbevist om at søvnen i seg selv bidrar til læring. Han mener at søvn er viktigere i forkant av en læringsprosess enn etterpå.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!