Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør dette i treningen

Det er skadelig å forandre treningsvaner.

- Det som er klart er at en hvilken som helst forandring i rutinen kan vise seg å være skadelig, sier Daniel Pereles, lederen av undersøkelsen.

Da de amerikanske forskerne skulle se om tøying før løpeturer hindret skader, fikk de seg en uventet overraskelse.

Om man tøyet ut eller ikke spilte ingen rolle – MEN – noen av de som pleide å tøye ut fikk seg en støkk. Skader på føtter, ankler og knær var det vanligste.

Ikke slutt å tøye ut

3000 personer deltok i undersøkelsen. Halvparten startet sprinten uten noen form for oppvarming. Den andre gruppen brukte 3-5 minutter på å tøye skikkelig ut.

Skademessig var det ingen store forskjeller mellom de to gruppene. Det som viste seg var at de som forandret treningsmønsteret sitt hadde større sjanse for å bli skadet. De som pleide å tøye før løpeturer og som ikke fikk gjort det var i den største risikosonen.

- Dette kom som et sjokk, jeg løper jo selv, sier Daniel Pereles, i en pressemelding.

Likt for alle

Undersøkelsen viste at det heller ikke spilte noen rolle om man var mann eller kvinne. Man hadde like sjanser for å bli skadet uansett.

Testen, som ble gjort av The American Academy of Orthopaedic Surgeons, viste også at jo eldre, eller tyngre du var jo mer sannsynlig var det at du pådro deg skade.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken