Gå til sidens hovedinnhold

Forsøk på millionsvindel av DNB-kunder - mann varetektsfengslet

Mann i 20-årene varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll. Kripos jager bakmenn.

18. februar ble en mann pågrepet, siktet for grovt heleri, i tillegg er han siktet for forsøk på medvirkning til grovt bedrageri.

Familiemannen risikerer seks års fengsel dersom han skulle bli dømt.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Fikk svindelprovisjon

Mannen, som jobber med salg på Østlandet, ble nylig varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll av Oslo tingrett.

Mannen anket avgjørelsen om varetektsfengsling.

Det er Kripos som etterforsker saken, og i avhør har siktede erkjent straffskyld for heleridelen av siktelsen. Men han nekter straffskyld for bedrageridelen.

Etter det Nettavisen erfarer, skal mannen ha kommet i kontakt med personer i et kriminelt nettverk via en chattekanal på nett. Han skal her ha fått tilbud om å motta store pengebeløp. Han skal også ha blitt bedt om å sende mesteparten av pengene han mottok, over til andre kontoer.

For å gjøre dette skulle han få en motytelse, som var å beholde mellom 15-20 prosent av pengene han opprinnelig fikk overført.

I løpet av en periode på cirka ett år skal mannen til sammen ha mottatt mellom 5 - 7,5 millioner kroner. Han beholdt mellom 1 - 1,5 millioner kroner, etter det Nettavisen erfarer.

Les også: DNB kutter fastrenten til under 2 prosent

Nekter for bedrageri

- Min klient erkjenner straffskyld for heleriposten, men mener han ikke har hatt noe med å gjøre med forsøk på medvirkning til grovt bedrageri. Da han fikk tilbudet om å motta penger, trodde han aldri i verden at han faktisk skulle få disse pengene, sier siktedes forsvarer Arne Sekkelsten til Nettavisen.

Det er storbanken DNB som har anmeldt forholdet, og saken dreier seg om et nettverk av kriminelle som skal ha forsøkt å svindle flere DNB-kunder.

Den siktede mannen skal ikke ha vært del av et etablert kriminelt nettverk fra tidligere.

I fengslingskjennelsen, som først var unntatt offentlighet, heter det blant annet:

«Når det gjelder post II (bedrageri, journ. anm.) har retten særlig lagt vekt på at siktede har gitt to personer han har møtt på chattekanalen IRC fullstendig tilgang til nettbankkontoen han disponerte og oppga kode for innlogging når disse ønsket tilgang.»

Kripos er svært ordknapp om millionsvindelen.

- Det dreier seg om nettbankbedrageri. Vi etterforsker fortsatt saken, som ikke bare dreier seg om den ene siktede, men også medvirkende og bakmenn, sier politiadvokat Erik Moestue til Nettavisen.

Dataangrep mot DNB-kunder

Videre står det i fengslingskjennelsen:

«Retten finner at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har forstått at han har medvirket til et mer omfattende bedrageri, og at han har forstått at de ukjente personene har hatt behov for slik tilgang til nettbankkodene for å utvikle angrepskoder mot bankens nettbankløsning, for igjen å foreta urettmessige overføringer fra bankens kunder. Han har selv forklart at han forsto at pengene han mottok for å la personene disponere kontoen stammet fra ulovlig virksomhet.»

Den siktede mannen erkjenner at han har vært med på grove kriminelle handlinger.

- Han har forstått at han har vært med på noe mer enn bare å være mottaker av penger og sende dem videre til andre kontoer. Dette er han lei seg for. Men det er et stort sprang fra å ta imot penger, han ikke vet hvor kommer fra, til å være siktet til å ha medvirket til et dataangrep på DNB, forklarer Sekkelsten.

Les også: Nettbank- og bankkort-trøbbel skapte hodebry for DNB
DNB anmeldte forholdet
DNB informasjonsdirektør Even Westerveld ønsker ikke å gi detaljer om bedrageriet i media ettersom saken er under etterforskning.

- Vi oppdaget et forsøk på et angrep og anmeldte forholdet. Kripos må nesten håndtere saken herfra.

- Vi kan imidlertid bekrefte at dette ble oppdaget før angrepet ble gjennomført, og det er ingen bankkunder som er blitt svindlet eller tappet for penger. Vi har gode rutiner for sikkerhet rundt våre nettbankløsninger, noe også denne saken viser, sier Westerveld.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken