Gå til sidens hovedinnhold

Første konkurs på nesten syv år

Man må tilbake til 2002 for å finne forrige konkurs i et børsnotert selskap

Fredag kom meldingen om at it-selskapet Exense må melde oppbud, etter at kreditoren DnB Nor sa stopp.

NA24 - din næringslivsavis

LES MER: - Vi er konkurs

Dermed er Exense det første børsnoterte selskapet som går konkurs siden Intellinet ASA la inn årene i juli 2002.

- Jeg har sett litt på dette, og kan ikke utstede noen garanti. Men jeg tror ikke noen har blitt strøket fra Oslo Børs som følge av at de har gått konkurs siden Intellinet, sier Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs til NA24.

Olsen sier at det er noen selskaper som har blitt strøket fra børsen og så gått konkurs i etterkant.

- Men det blir litt annerledes, mener Olsen.

Flere selskaper har utfordringer
- Er det finanskrisen vi nå ser?

- Det må nesten Exense få svare på selv. Men det er ingen tvil om at det er mange flere selskaper som har finansielle utfordringer i tidene vi er inne i enn det som har vært vanlig i Norge de siste årene. Årsaken til det er jo kjent, sier Olsen.

- Frykter dere et konkursras blant børsnoterte selskaper?

- Jeg vil ikke bruke det ordet. Men det er ikke en unaturlig konsekvens at enkelte selskaper får den typen utfordringer i dette klimaet. Så det er ikke noe man kan utelukke, sier Olsen.

Olsen peker på at selskaper har løpende forpliktelser med å varsle markedet, og en av disse forpliktelsene er når den finansielle situasjonen blir endret i vesentlig grad. Børsen følger også slike selskaper tettere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Strenge krav
- Ett eksempel er Golden Ocean. Etter at de meldte om sine utfordringer, har vi hatt en tettere oppfølging av den aksjen enn det vi normalt har hatt. At vi på vegne av investorene passer på de tingene, det er en del av våre oppgaver som børs, sier Olsen.

Olsen peker også på at Oslo Børs har strenge vilkår for å ta selskaper opp til notering. Blant annet må et selskap ha nok kontanter til å sikre 12 måneders drift.

- Det skal ikke være sånn at en investor som går inn med sparepengene i et selskap, som han forventer skal være solid, skal oppleve at selskapet går konkurs kort tid etter. Selv om vi ikke kan garantere at selskapene har evig liv, kan vi med stor sikkerhet si at de kan vare en stund, med mindre det skjer helt uventede ting, sier Olsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken