Gå til sidens hovedinnhold

Forsterket nedtur på børsen

Dypt fall i aksjemarkedene.

Nedturen forsterkes på Oslo Børs. Rett etter lunsj er hovedindeksen ned 1,57 prosent til 483,58 poeng. Negative signaler fra USA rammet Oslo Børs hardt og har ført til en bred børsnedgang over hele verden.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag kom makrotall som viser at innkjøpssjefene i USA er blitt negative til utviklingen i økonomien. Målingen kalles ISM og antyder at de som sitter tettest på den økonomiske utviklingen venter en nedgang i industriproduksjonen. Det er dårlig nytt for aksjemarkedet.

Oljerekord
Den skyhøye oljeprisen spiller også inn på utviklingen, men slår heldig ut for Oslo Børs. I løpet av onsdag kveld passerte den amerikanske lettoljen WTI 100 dollar fatet for første gang i historien, men falt raskt tilbake til like under den psykologiske grensen. Oljemarkedet er avventende i forkant av den forestående oljelagerrapporten som slippes torsdag ettermiddag. Det er ventet at nedgangen i lagersituasjonen forsetter for syvende uke på rad.

Stort snøfall og vinterstormer i Nord-Amerika har sammen med fornyet politisk uro i Nigeria og Algerie sendt oljeprisen til rekordhøyder igjen. I Midtøsten har drapet på Benazir Bhutto også preget det politiske bildet. Svak dollarkurs slår også ut i høyere oljepris. Totalt har dette medført sterk utvikling for oljeprisen.

Ved råvarebørsen i London omsettes februarkontrakter for nordsjøolje til 97,78 dollar fatet.

Tunge tungvektere
Selv om oljeprisen holder seg nær rekordnivåer gir ikke det fullt utslag på Oslo Børs. StatoilHydro stiger 0,18 prosent til 169,40 kroner.

Det er ellers langt mellom lyspunktene blant tungvekterne. Kunstgjødselsselskapet Yara faller 2,06 prosent til 249,75 kroner, mens Norsk Hydro blir sendt ned 3,73 prosent til 72,30 kroner. Telenor faller 1,55 prosent til 127,25 kroner.

Europeisk fall
Børsene i Europa er stort sett også helrøde. Tyske DAX i Frankfurt blir sendt ned 0,80 prosent, mens CAC 40 i Paris faller 0,39 prosent. Britiske FTSE 100 i London skiller seg ut med en oppgang på 0,25 prosent.

Våre naboer i Danmark og Sverige må tåle børsfall på 1,64 og 1,53 prosent.

Investorene i finansmarkedene venter spent på sysselsettingsrapporten fra det private næringslivet i USA. Denne vil gi nye signaler om hvilken retning den amerikanske økonomien tar.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp