– Infrastruktur har fått mer oppmerksomhet etter krigen i Ukraina. Vi har hatt oppmerksomhet på det i 50 år, men styrket den etter februar. Og Tyskland, som mottar energi fra Norge, er opptatt av at sikringen skjer på en god måte, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Forsvarets Forum torsdag.

Beskyttelse av infrastruktur er blitt et hett tema etter at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble utsatt for sabotasje i sommer.

Norge ikke har opplevd konkrete trusler mot Norge olje- og gassinstallasjoner, ifølge sjef for Etterretningstjenesten Nils Andreas Stensønes.

– Men når norsk gass blir 30 prosent av leveransene til Europa, så stiger jo verdien veldig mye. Og når du skal håndtere en situasjon, ser du på truslene, sårbarhetene og verdiene. Når du har den verdistigningen, og vi har en uklar situasjon etter eksplosjonene i Østersjøen med Nord Stream 1 og 2, så er det nødvendig å gjøre ekstra tiltak, for å øke sikkerheten, sier han til Forsvarets Forum.

Ifølge magasinet har Støre har drøftet problemstillingen med Tysklands forbundskansler Olaf Scholz. De deltar begge på sikkerhetskonferansen i Berlin denne uken, der har de blitt enige om å foreslå at Nato oppretter et senter for å sikre installasjoner på havbunnen.

– Sabotasje

De fire gasslekkasjer på Nord Stream-ledningene ble avdekket 26. september nær Bornholm i Østersjøen, i delvis dansk og delvis svensk farvann. Det ble tidlig anslått at det ikke var snakk om noe uhell, og mange pekte raskt på at det var snakk om sabotasje. Både Danmark, Sverige og andre utenlandske myndigheter har sagt at ødeleggelsene av ledningene var sabotasje.

I slutten av november bekreftet Sverige at eksplosjonen skyldtes sabotasje, og at det er funnet sprengstoff på fremmede gjenstander hentet opp fra åstedet.

Russiske myndigheter har anklaget vestlige land for å etterforske Nord Stream-eksplosjonene på en måte som gjør at Russland får skylden.

Hendelsene førte til en spent sikkerhetssituasjon i nordiske farvann, og i Norge ble beredskapen hevet rundt olje- og gassinstallasjoner i kjølvannet av dette.