Gå til sidens hovedinnhold

- Forsvaret avslører seg selv

- Jeg visste ikke engang at det norske forsvaret hadde kapasitet til å avlytte 33 millioner telefonsamtaler i utlandet.

Tirsdag morgen våknet Norge til et oppslag i Dagbladet om at amerikansk etterretningstjeneste skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler over en kort periode på slutten av fjoråret og litt inn i januar i år.

På en pressekonferansen for kort tid siden avkrefter sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, denne påstanden og sier at dette dreier seg om norsk overvåking i utlandet.

- Dette er en virksomhet som har pågått, som pågår og som vil pågå i framtiden, sa Grandhagen, på pressekonferansen.

Les også: Forsvaret: Dagbladets sak er feil

- En av de mest pikante nyhetssakene

Kommunikasjonsekspert Jarle Aabø, følger den løpende konflikten mellom etterretningen og Dagbladet med stor interesse.

- Dette er en av de mest pikante nyhetssakene jeg har vært bort i på norsk jord, og jeg understreker norsk jord, sier Aabø til Nettavisen NA24.

Han synes det er meget interessant at det er nettopp det norske forsvaret som hevder at Dagbladet har publisert feil opplysninger.

- Ved at forsvaret dementerer Dagbladet, avslører forsvaret seg selv. Fordi det er vel rimelig oppsiktsvekkende at demokratiet Norge, har en E-tjeneste som tapper 33 millioner telefonsamtaler i andre land, enn i Norge, sier Aabø.

- Jeg visste ikke at det norske forsvaret hadde kapasitet til å avlytte 33 millioner telefonsamtaler i utlandet engang, legger han til

Tror ikke saken er ferdig

- Men er det mulig å gjøre en slik feil det hevdes Dagbladet har gjort?

- Er det noe som er sikkert i journalistikken, er det at det gjøres feilslutninger hver dag. Når det er sagt, så er verken Dagbladet eller Forsvaret ferdig med sine saker og konklusjonen ligger dager fram i tid, sier Aabø.

- Vil bølge fram og tilbake

Og nettopp det siste får han støtte av Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen.

- Den saken vil bølge fram og tilbake i tiden som kommer, sier Markussen til Nettavisen NA24.

- Kommer dere til å beklage omtalen?

- Nei, dette er en løpende nyhetssak, sier Markussen.

- Sitter dere på flere opplysninger?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier sjefredaktøren.

- Dagbladet er en underholdningsavis

Rektor ved Markedsføringshøyskolen, Trond Blindheim, reagerte imidlertid meget sterkt da han fikk se forsiden til Dagbladet tirsdag morgen. Han er ikke overrasket over at oppslaget til avisen er feil.

- Jeg har mine tvil, sa grisen, da han så slakteren. Er de så jævlig skråkyndige, disse folkene? spør Blindheim.

- Hvis de har skrevet noe feil må de ut og rette det, og forklare hva som egentlig har skjedd. Dagbladet har blitt en underholdningsavis, og de burde betalt moms på lik linje med Se og Hør, fortsetter han.

Blindheim synes det er greit at norske myndigheter driver overvåking i utlandet.

- Overvåking er noe vi skal ha. Det er av nasjonal interesse. Vi forventer at myndighetene passer på oss når vi sover. Vi vil ikke oppleve en ny Breivik-sak, fortsetter han.

Dagbladet-redaktøren ønsker ikke å kommentere Blindheims påstander.

- Jeg ønsker ikke å gå i noen polemikk med Blindheim på dette nå, sier John Arne Markussen.

I et intervju med NRK forteller redaktøren at avisen kan ha misforstått.

- Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier stemmer, at den informasjonen er korrekt og korrigerende i forhold til det vi bringer til torgs i dag, innrømmer Markussen overfor NRK.

Dette er saken

Mandag meldte Dagbladet at USA skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av en periode på 30 dager fra desember 2012 til januar 2013. Informasjonen kom ifølge avisa fram i dokumenter lekket av Edvard Snowdon.

Saken førte raskt til reaksjoner. SVs Bård Vegar Solhjell satte fram krav om en granskingskommisjon, Datatilsynets Bjørn Erik Thon ville vite hvor USA henter sine mobildata på norske brukere, Trine Skei Grande (V) ba Erna Solberg gå ut og protestere kraftig overfor USA og statsminister Erna Solberg (H) selv understreket at overvåking må være mistankebasert og ikke bør være rettet mot allierte.

Kjell Grandhagen innledet pressemøtet hos Forsvarsdepartementet med å si at det Dagbladet avslører ikke dreier seg om NSA-overvåking.

- Vi fra etterretningstjenestens side kan nå avklare at dette ikke er korrekt. Det Dagbladet legger fram dreier seg ikke om amerikansk overvåking. Dette dreier seg om norsk etterretnings egen innsamling av data, sier Grandhagen.

- Vi har ingen informasjon som tilsier at amerikanerne driver slik virksomhet rettet mot Norge, sier han.

Les også: USAs overvåking av Norge: Her er reaksjonene

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken