Gå til sidens hovedinnhold

- Fortsatt sunt å spise fisk

Mattilsynet avviser russiske og amerikanske påstander om at oppdrettslaks er usunt.

Etter at både russiske myndigheter og amerikanske forskere har sådd tvil om kvaliteten på norsk oppdrettsfisk, finner Mattilsynet grunn til å rykke ut med en beroligende melding til norske fiskespisere: Norsk opprettlaks er trygg og sunn mat.

Bekymret for medieoppslag
I en pressemelding peker Mattilsynet på at det legges ned et betydelig arbeid i både overvåkning av oppdrettsfisk og fôr til oppdrettsfisk. Nivåene av miljøgifter overvåkes nøye og er godt under grenseverdiene. Mattilsynet er bekymret for at medieoppslagene kan skape unødig frykt hos forbrukerne.

- Fisk er en naturlig og sunn del av det norske kostholdet. Vi sier ikke at det ikke finnes miljøgifter i fisken. På bakgrunn av risikovurderinger er det fastsatt grenseverdier for miljøgifter, og vi vet fra våre overvåkingsprogrammer at fisken ligger langt under disse grenseverdiene, sier seksjonssjef Ingunn Midttun Systad hos Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Avviser amerikansk rapport
Hun sier Mattilsynet er uenige i de amerikanske forskernes konklusjoner og viser til at de bruker vitenskapelige metoder som ikke er internasjonalt anerkjent. Når det gjelder russernes påstand om at norsk oppdrettslaks inneholder farlig høye verdier av tungmetaller, viser hun til Mattilsynets eget overvåkingsprogram og ytterligere prøver tatt ut i den anledning. Her er konklusjonen at nivåene av kadmium og bly ikke er i nærheten av det russerne hevder.

Venter på ny rapport
Mattilsynet mener det er mer riktig å se på sunnhetsvurderinger av fisk som mat, undersøkelser som blant annet er gjort i Danmark og Storbritannia. De konkluderer med at de sunne stoffene i fisk overskygger de farlige.

I februar/mars i år håper Mattilsynet å få en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet på bordet med en helhetsvurdering av fisk som mat.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken