(SIDE2): I studien ble det undersøkt data over en 20-års periode i 51amerikanske byer. Det melder BBC News, torsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Mindre luftforurensning i amerikanske byer de siste tiårene har gitt innbyggerne fem måneder lengre levetid, ifølge forskningen.

Reduserer levetiden
Studien er publisert i New England Journal of Medicine og studien sammenlignet forventet levetid og luftforurensning i 51 byer mellom 1980 og 2000.

Forskerne fant at mennesker levde 2,72 år lengre i år 2000, femten prosent av dette ble tillagt kutt i forurensingen.

Ulike studier har tidligere slått fast at dårlig luftkvalitet kan gjøre lunge- og hjertesykdommer verre.

I Storbritannia har offentlige beregninger foreslått at luftforurensning reduserer levetiden med gjennomsnittlig åtte måneder, på tross av forbedringen i luftkvaliteten de siste årene.

Forverrer astma
I studien ble det tatt hensyn til andre faktorer som røyking og sosial status, i tillegg ble det tatt hensyn til ut- og innvandring fra byene.

Forskerne fokuserte på «PM 2.5» forurensing som målte nivåer av små partikler som har en diameter lik en tjuendedel av et menneskehår. Disse ørsmå partiklene kan komme seg langt inn i lungene og kan forverre astma og hjertesykdom.

Det viste seg at de byene som skiftet mest fra ren til forurenset luft tok i gjennomsnitt ti måneder av levetiden til innbyggerne.

God effekt
Da partiklene avtok med 10 mikrogram per kubikkmeter økte levetiden med mer enn sju måneder.

I noen av de tidligere mest forurensede byene som Pittsburgh og Buffalo var fallet nærmere 14 mikrogram per kubikkmeter.

- Vi ser at vi får en meget god effekt ved å investere i renere luft, sa Dr. C Arden Pope som er en av forskerne.