Oppdatering: Kort tid etter dette intervjuet ble publisert, tok Asle Toje kontakt for å beklage at han ikke hadde fokusert tilstrekkelig på de veldokumenterte menneskerettighetsbruddene i Qatar.

– Poenget jeg prøver å gjøre, men alt for unyansert, er at dette trolig ikke er en god måte å frembringe endring. Når menneskerettighetskampen blir et nordeuropeisk fenomen, svekker det saken. I Qatar er det få land som har dette som hovedfokus. Det handler om timing. Forøvrig vil jeg beklage til Klaveness. Jeg vet hun jobber hver dag for å få gode resultater, sier Toje til Nettavisen senere onsdag kveld.

OSLO (Nettavisen): Det har vært en heftig diskusjon den senere tiden etter Norges fotballpresident Lise Klaveness dro til Qatar og leverte en kraftsalve mot Fifa og arrangeringen av årets fotball-VM.

Debatten har også utviklet seg videre til å gjelde Marokko, ettersom de har kommet helt til semifinalen. Blant annet er det krav fra grupperinger om at Vest-Sahara, en del av dagens Marokko, må få være selvstyrende, noe marokkanske myndigheter ikke akkurat har stilt seg åpne til.

– Pinlig

Forfatter og utenrikspolitisk ekspert, Asle Toje er vant til å kaste brannfakler inn på debatter om politikk, verdier og kultur. Men nå gjør han en ørliten finte og sniker seg inn på banen hvor han vanligvis er bare tilskuer.

– Det pinlige er at vi boikotter et VM vi ikke er gode nok til å kvalifisere oss til. Det er som å si at Asle Toje kommer til å boikotte Oscar-utdelingen i år. Så hvis de inviterer meg, er jeg nødt til å takke nei, sier han og ler høyt.

Allerede flere måneder før Norge røk ut av kvalifiseringen til VM gikk deler av fotball-Norge inn for boikott av Qatar-VM på et ekstraordinært forbundsting. Selv om NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det vedtatt å fremme sterk kritikk mot FIFA fra talerstolen, slik Klaveness senere gjorde.

Toje mener boikotteriet er oppkonstruert, og mener at Lise Klaveness og Norges Fotballforbund har endt opp med å tape relevans ved å politisere mesterskapet.

Les også: Putin-regimets talerør brast ut i gråt på TV

– Qatar-debatten har tilløp til å bli etnosentrisk. Denne sporten som hele verden spiller, skal kun arrangere mesterskap i hvite vestlige land? Jeg er såpass tolerant at jeg synes det er noe vakkert med at et afrikansk land kommer seg helt til semifinalen, sier Asle Toje til Nettavisen og legger til:

– Mener man virkelig at det bare skal være europeiske og latinamerikanske land som skal vinne VM? Er det ikke bare fantastisk at et afrikansk land kommer til semifinalen i sitt eget VM? spør Toje i referanse til det første VM-et i den muslimske verden.

Les også: Skrell for Listhaug: – Er permanent i skyggen

– Spørsmål om manerer

– Det aller beste er Lise Klaveness, da. Det er et spørsmål bare om manerer i seg selv. Du skulle tro at når man presederer over to formsvake landslag. Kvinnelandslaget, som burde være et av verdens beste, som ble bare ydmyket i EM. Og herrelandslaget som er uforklarlig dårlig, fordi det i denne generasjonen er genuint flere gode spillere. Så ville du tenke at Lise Klaveness kanskje ville dra til Qatar for å se hvordan man spiller på et høyt nivå? Men nei, sier han og fortsetter:

– Hun dro dit for å fortelle Infantino (FIFA-presidenten, journ. anm.) at «Norge har bestemt seg for at vi ikke kommer til å støtte hans kandidatur». Men det er greit, å si ifra om at man støtter den andre fyren. Men er det noen motkandidater? Nei, det er det ikke. Da fremstår du faktisk mest kjip, sier Toje.

Han gestikulerer tydelig og er forfjamset over Klaveness og NFFs holdning til saken.

– Fløy du til Qatar for å fortelle ham at du ikke skal stemme på han når det ikke er noen andre alternativer? Det er jo bare en fornærmelse? Hvem er det som gjør sånne ting? Jeg møter av og til slike mennesker når jeg holder seminarer. De kalles kverulanter. Men dette er altså Norge, sier han.

Les mer: – Strømprisen i kroner kan bli høyere enn Aps oppslutning i prosent

– Men det er vel en del legitim kritikk også mot Qatar og fotball-VM?

– Selvsagt. Måten de behandler fremmedarbeiderne på er kritikkverdig og skeives rettigheter har en del å gå på. Men de fremmedarbeiderne bygde sannsynligvis hotellet du bodde på i Dubai også, og mange andre steder, sier han og forklarer:

– Arbeidsforholdene i hjemlandene er ofte verre. Det er samtidig nitrist å se hvor dårlig de blir behandlet, sier Toje.

Han mener det er noe spesielt naivt når nordmenn legger til grunn våre verdier - fra verdens rikeste land - på alle andre land. Å bruker mest tid på å kritisere, og ikke glede seg over fremskritt, er en oppskrift på å gjøre seg irrelevant.

– Selv om du sier at du «ikke vil leve i en verden med...» så gjør du nå det. Det er akkurat slik verden er, utenfor vår lille del av kloden. Og mye av verden vet at den er slik. Men aller først bør du kvalifisere deg før du mener så mye om mesterskapet, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med fotballpresident Lise Klaveness. Hun svarer i en SMS:

– Jeg har ingen kommentar til dette nå.